Logo Realitatea.md

Directorul SIS: În evenimentele din aprilie 2009 au fost implicate forţe politice și din exterior

04 Aprilie 2014, 18:32 // Actualitate

În evenimentele din aprilie 2009 au fost implicate forţe politice din exterior şi din interior, dar şi unele organizații din străinătate care erau antrenate în acțiuni de PR și manipularea opiniei publice. Despre acest lucru a vorbit directorul Serviciului de Informații și Securitate, Mihai Balan, chemat la audieri în Parlament.

FOTO: elldor.info

Directorul SIS a spus că degenerarea protestelor din 7 aprilie 2009 a fost prevăzută din timp. Potrivit lui Mihai Balan, provocatorii au reuşit să se infiltreze printre protestatrii pașnici și să preia controlul și să-i implice în vandalizarea Președinției și Parlamentului.

”Cunoaștem cu părere de rău că asemenea situații sunt folosite de anumite persoane pentru a tarege anumite foloase. Ipoteza că la 7 aprilie a avut o lovitură de stat nu este confirmată. La cinci ani de la aceste eveniment, SIS îşi reconfirmă poziţia. Serviciul de Informații și Securitate va continua să invite la discuții, la o ceașcă de cafea, diferite persoane pentru a discuta despre aceste evenimente”, a spus Mihai Balan. 

De asemenea, directorul SIS a mai spus că și în acest moment unele forțe încearcă să distabilizeze situația din țară, în contextual crizei regionale, și nu doresc binele țării. 

Realitatea.md amintește că pe 7 aprilie se împlinesc cinci ani de la evenimentele în urma cărora cursul Moldovei a fost schimbat. Acum cinci ani, în Moldova aveau loc alegeri parlamentare, iar rezultatul scrutinului arăta că Partidul Comuniștilor câștiga alegerile. Sute de mii de tineri au contestat acest rezultat ieșind în stradă și acuzând guvernarea comunistă de fraudarea alegerilor. În timpul protestelor pașnice au fost au fost însă inflitrați provocatori, iar în rezultat Președinția și Parlamentul au fost devastate.

În același timp, polițiștii au arestat sute de tineri și i-au omorât în bătaie în plină stradă sau în comisariate, fără a avea dreptul la un avocat pentru a-și demonstra nevinovăția. Mai mult, potrivit specialiștilor americani, tânărul Valeriu Boboc care a participat la aceste proteste a murit în urma loviturilor puternice care i-au fost aplicate de oamenii legii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile