Logo Realitatea.md

Discuții aprinse la Apă-Canal! Agenții economici, nemulțumiți de noile calcule ale tarifului pentru apa uzată (VIDEO)

09 Iunie 2017, 13:52 // Economie

Discuții aprinse la sediul Întreprinderii Municipale Apă-Canal Chișinău. Câțiva agenți economici, care au venit la o conferință organizată de către întreprindere, cu privire la noile principii după care se va calcula tariful pentru apa uzată, au provocat un scandal.

Embed:

Unii agenți economici s-au arătat nemulțumiți de faptul că vor trebui să achite mai mult pentru apele uzate și au acuzat reprezentanții ACC de faptul că probele de apă uzată prelevate nu corespund realității. Aceștia au făcut aluzie la faptul că laboratorul întreprinderii municipale nu ar corespunde standardelor și că datele acestuia ar fi eronate. La rândul său, directoarea ACC, Veronica Herța, a declarat că laboratorul funcționează conform standardelor, iar agenții economici care au dubii, au tot dreptul să se adreseze la un laborator independent.

Veronica Herța susține că până în prezent, agenții economici achitau pentru apa uzată conform unor probe învechite din anii 2013-2014, care nu corespund realității de azi: „Spre exemplu, un agent economic din municipiul Chișinău, care din 2008, având preluate probele i s-a aplicat coeficientul de 0,2, atunci când am mers la el, în luna mai, coeficientul a constituit 1654. Atunci mă întreb, este oare corect acest fapt, ca să rămână ani la rând același coeficient și să murdărim ceea ce rămâne pe pământul acesta după noi?”, a declarat directoarea Apă-Canal Chișinău.

„Pentru agenții economici, la care nu s-a reușit prelevarea acestor probe, pentru că laboratorul nostru are capacitatea de a prelua probe de circa 200 pe lună, vom contracta și un laborator independent, care posibil va asigura un grad mai mare de încredere pentru consumatori, astfel încât, pentru perioada când vom ajunge să preluăm probele pentru 2017 de la agenții economici, să fie luat în calcul contractul, care de fapt este reziliat, sau acel coeficient care s-a regăsit în contractul precedent”, a explicat Veronica Herța.

Agenții economici s-au rătat nemulțumiți și de faptul că ACC a reziliat contractele în primăvara acestui an și le-au emis facturi noi spre achitare. Aceștia au spus că nu sunt de acord să achite aceste facturi și au cerut să li se ofere timp până la finele anului. 

„Vom înainta propunere către Consiliul de Administrare al întreprinderii să ne permită să anulăm aceste facturi pe care le-au primit agenții economici. De asemenea, pentru perioada de până la finele anului 2017, să propunem Consiliului să fie aplicat tariful diferențiat conform următorului principiu: pentru agenții economici la care coeficientul este de până la 2, să fie aplicat coeficientul de 0,5; pentru cei care au un coeficient de la 2 până la 10, să fie aplicat coeficientul 2; iar pentru cei care au coeficientul mai mare de 10, să fie aplicat coeficientul 5”, a explicat directoarea ACC.

Directoarea întreprinderii municipale, spune că problema constă în faptul că unii agenți economici nu și-au instalat stații de preepurare a apei, așa cum prevede legea, astfel agenții economici nu achită în prezent conform gradului de poluare a apelor uzate: „Dorința noastră e ca de la 1 ianuarie 2018, să se țină cont de probele prelevate de la agenții economici, de aceea e corect să fie respectată norma legală și de către agenții economici care trebuie să aibă o stație de epurare locală, normă prevăzută în lege încă din anul 2013. Agenții economici care nu se vor confirma și nu vor avea stații de preepurare a apei, înseamnă că vor rămâne la același indicator, al indicelui de calitate al apei uzate și vor plăti tariful conform principiului „poluatorul plătește”. Acesta este principiul stabilit și în Directivele europene, și în legislația RM”, spune Veronica Herța.

Amintim că în primăvara acestui an, Apă-Canal Chișinău a reziliat peste 800 de contracte de preepurare încheiate între întreprindere şi agenţii economici. Potrivit ACC, decizia vine ca urmare a multiplelor adresări ale agenților economici din diferite sectoare ale capitalei, privind achitarea diferită a plăților pentru preepurare, unii fiind discriminați. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile