Izvestia scrie: „Washingtonul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova. SUA pregătesc un scenariu revoluționar la Chișinău”.

„Văzând șansele mari ale lui Dodon de a câștiga alegerile, Departamentul de Stat al SUA a ordonat ambasadei de la Chișinău ca opoziția să organizeze populația țării pentru a protesta cu o cerere de revizuire a rezultatelor alegerilor”, scrie Regnum.

Newspaper.ru, citându-l pe Narîșkin, scrie: „SUA presupun că Dodon va câștiga alegerile și, prin urmare, a ordonat ambasadei de la Chișinău să organizeze proteste în masă”.

Astfel de declarații ale șefului SVR au venit, după ce jurnaliștii de la Rise Moldova și Centrul Dossier au publicat o investigație asupra modului în care actualul guvern de la Chișinău a interacționat cu curatorii Serviciului Rus de Informații. Igor Dodon, de exemplu, a coordonat chiar și textele „discursurilor” pe care le-a rostit în forurile internaționale în numele Republicii Moldova.

Este de remarcat faptul că materialele Centrului Dossier se bazează pe documente de lucru, rapoarte analitice, estimări financiare, metode preelectorale și rapoarte operaționale de la secretariatul generalului Cernov, detașat la SVR.

În circumstanțele actuale, având în vedere scurgerea de date în cadrul departamentului și planurile de contracarare a alegerilor din Republica Moldova, Narîșkin acționează cu extremă prudență. Prin urmare, în comunicatul de presă al SVR nu este precizată sursa și nici dovezi care să confirme intențiile SUA. Scopul acestor acuzații este de a distrage atenția de la ancheta jurnalistică.

Declarațiile lui Narîșkin coincid și cu acuzațiile pe care SUA le-a adus împotriva a șase ruși. Aceștia sunt acuzați că au organizat atacuri cibernetice în întreaga lume, inclusiv la jocurile olimpice Sud-Coreene din 2018.

CITEȘTE ȘI:

Dodon către Moscova și Washington: „Găsiți alt teren de joc”