Logo Realitatea.md

Dispută între Slusari și Chicu: Cine are dreptate și ce spune Ministerul Finanțelor

13 Ianuarie 2021, 11:24 // Economie

Fostul premier l-a numit „tractorist” pe Alexandr Slusari, iar cel din urmă a menționat ulterior că nu va coborî la „nivelul Chicu-plintus cu etichetări suburbane”. Totul a început de la declarația deputatului PPDA despre împrumutul Ministerului Finanțelor pe piața internă de la băncile comerciale, care ar fi de 9 ori mai mare decât cel din anul precedent. Cu o explicație în acest sens au venit și „colegii de la Minister”.

Colaj: realitatea.md

Potrivit lui Alexandr Slusari, în primele 6 zile ale anului 2021, Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă de la băncile comerciale peste 703 milioane de lei, ceea ce ar reprezenta de 9 ori mai mult decât acum un an.

„Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendința proastă pentru economia națională. Lipsa acordurilor cu partenerii externi, care prevăd mai multe granturi și credite ieftine cu până la 1% anual, provoacă împovărarea mai mare a statului cu dobânzi de 4-5,5% și riscul creșterii acestora în condițiile lipsei alternativei pentru perioada indelungată a crizei politice. Totodată, dependența statului de sectorul bancar reduce drastic interesul băncilor să crediteze sectorul real al economiei și influențează majorarea ratelor de creditare pentru business”, a declarat deputatul pe pagina sa de Facebook.

Ion Chicu a cerut imediat colegilor de la Ministerul Finanțelor să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților. Totodată, ex-premierul s-a văzut nevoit să „oprească manipularea” și să explice publicului cum de fapt ar sta lucrurile.

„Pentru cei care doresc să înțeleagă și să nu se lase manipulați, informez. MF a plasat la prima licitație VMS programată în acest an un volum echivalent cu circa 703 mln. lei, la RATE mai MICI chiar decât în 2020 (când pe parcursul anului s-a reușit diminuarea ratelor, adică a costurilor deservirii pentru buget, cu circa o pătrime. De exemplu, la VMS cu maturitatea de 91 de zile ratele au scăzut în perioada ianuarie - decembrie 2020 de la 4,3% la 3,4%). Rata la prima licitație din acest an a fost de 3,38%, chiar dacă începând cu 1 ianuarie 2021 veniturile din operațiunile cu VMS se impozitează de stat! Felicitări colegilor de la Ministerul Finanțelor!”, a scris Chicu pe canalul său de Telegram.

Chicu l-a mai acuzat pe Slusari că ar face diversiune economică împotriva statului.

Slusari nu s-a arătat umilit și a declarat ulterior că este mândru că a reprezentat tractoriștii 15 ani. „Ați dorit să mă jigniți pe mine, dar i-ați insultat pe mii de fermieri din zonele rurale”, a scris Slusari.

Deputatul a mai menționat că nu are nevoie de lecții nici de la Chicu și nici de la angajații Ministerului Finanțelor pentru „a înțelege că granturile și creditele externe cu dobânda de 0,15 % sunt mult mai avantajoase pentru țară decât împrumuturile de la băncile comerciale cu rata de 3,5-5,5%”.

Totuși Ministerul Finanțelor a decis să comenteze disputa celor doi, menționând că finanțarea deficitului bugetar din contul emisiunii valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piața internă se efectuează în limita sumei aprobate în acest scop în Legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

„Astfel, pentru anul 2020 ca surse de finanțare interne a deficitului din contul emisiunii VMS au fost aprobate inițial 2,0 miliarde lei, ulterior aceasta fiind precizată la rectificarea bugetului de stat până la 5,9 miliarde lei. Suma executată de facto în anul 2020 a constituit 5,9 miliarde lei sau 100% din valoarea precizată. Pentru anul 2021, este aprobată finanțarea deficitului bugetar din contul emisiunii VMS în sumă de 6,75 miliarde lei”, a explicat Ministerul Finanțelor.

Cu toate că finanțarea deficitului bugetar din contul emisiunii VMS a atins valori maximale în ultima perioadă, Ministerul Finanțelor a declarat că monitorizează permanent situația pe piața primară a VMS și plasează VMS doar la rate acceptabile ale dobânzii.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile