Logo Realitatea.md

Doar 3 % din locuitorii transnistreni și-au reînmatriculat mașinile cu plăcuțe „neutre”. Flenchea spune că interdicția de 10 zile a dat efect (VIDEO)

22 Ianuarie 2020, 13:35 // Politica

Doar 3 la sută din locuitorii regiunii transnistrene și-au reînmatriculat automobilele cu așa zisele plăcuțe neutre, după ce în 2018 a fost lansată această posibilitate cetățenilor din stânga Nistrului, pentru a putea călători nestingheriți în întreaga lume cu mașina. Despre acest lucru a anunțat astăzi, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul unei conferințe de presă, după întrevederea cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, aflat într-o vizită la Chișinău.

Embed:

După ce timp de 10 zile autoritățile din dreapta Nistrului nu au permis accesul automobilelor cu numere transnistrene să treacă hotarul țării, vicepremierul pentru Reintegrare a venit cu o explicație din ce cauză a fost luată această decizie și cu ce scop s-a făcut acest exercițiu.

„În 2018 a fost creat un mecanism, care a oferit posibilitatea posesorilor auto cu numere transnistrene să își reînmatriculeze legal autotourismele cu plăcuțe „neutre”, pentru a putea să circule oriunde în lume. Constatăm că doar 3 la sută din numărul estimat al mașinilor din stânga Nistrului au fost reînmatriculate”, a spus Flenchea.

Totodată, vicepremierul a menționată că regimul de testare din perioada 10-20 ianuarie curent a fost pus cu scopul de a vedea cum va determina acest fapt dinamica de cereri pentru schimbarea plăcuțelor. „Am făcut acest lucru pentru ca să evaluăm capacitatea oficiilor de înmatriculare a ASP din Râbnița și Tiraspol, pentru a putea face față numărului mare de cereri în caz de necesitate și nu în ultimul rând să sensibilizăm cetățenii din stânga Nistrului despre oportunitățile care există, pentru a le asigura oportunitatea de a călători înafara țării noastre”, a mai afirmat Flenchea.

Potrivit vicepremierului, după acea perioadă de zece zile de testare, dar și a conflictului, care a apărut în urma acestui test, numărul cererilor de reînmatriculare a mașinilor în stânga Nistrului a crescut substanțial.

Amintim că, în decurs de 10 zile, Chișinăul nu a admis mașinele înregistrate cu numere transnistrene vechi să treacă hotarele țării, cu excepția celora înmatriculate cu așa zisele plăcuțe neutre.

Drept reacție, Tiraspolul a informat Chișinăul printr-o adresare oficială, în special către reprezentanții delegației formatului 5+2, despre faptul că Transnistria a restricționat accesul la traversarea frontierei cu Ucraina, pentru toate tipurile de vehicule cu numere de înmatriculare RM și conduse de cetățeni care locuiesc în Republica Moldova, adică șoferii care dețin permis obținut în Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Au cedat autoritățile de la Chișinău în fața celora de la Tiraspol în cazul scoaterii interdicției mașinelor cu numere transnistrene? Răspunsul lui Chicu

Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană sosește la Chișinău

Chicu a mințit? Ucrainenii zic că încă nu s-a luat nicio decizie în privința mașinilor cu numere transnistrene după 1 aprilie

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8273 0.9922%
USD USD 16.9565 0.5688%
RUB RUB 0.2148 -0.9682%
RON RON 4.0680 1.0332%
UAH UAH 0.5991 0.4696%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile