Logo Realitatea.md

Doar în Rusia așa ceva. Mai mulți potestatari au fost reținuți cu două zile înainte de începerea manifestației

04 Mai 2018, 15:37 // În lume

Mai mulţi susţinători ai principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalîi, au fost reţinuţi astăzi cu o zi înainte de începerea unor manifestaţii contra învestirii, pe 7 mai, a lui Vladimir Putin în al patrulea mandat, potrivit unor ONG-uri, relatează AFP.

Foto Simbol/ mediafax.ro

Potivit unei organizaţii specializată în urmărirea arestărilor, un susţinător al lui Navalnîi a fost reţinut în timp ce distribuia manifeste la Riazan, în centrul ţării, iar o coordonatoare locală a fost reţinută în curtea imobilului în care locuieşte, la Krasnoiarsk, în Siberia.

Organizaţia de opoziţie „Rusia Deschisă” a anunţat arestarea unor activişti la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş din ţară, localitatea natală a lui Putin, şi la Krasnodar, în sud. Alt activist a fost convocat de anchetatori la Habarovsk, în Extremul Orient, iar poliţia a percheziţionat sediul mişcării lui Navalnîi la Ekaterinburg, în Ural, şi a confiscat manifeste care îndemnau la participarea protestelor de sâmbătă.

„Bătrânul şi fricosul Putin crede că este un ţar. Nu este un ţar şi de aceea trebuie să ieşim în stradă pe 5 mai”, a îndemnat Aleksei Navalnîi pe Twitter.

Liderul opoziţiei i-a îndemnat pe ruşi să-şi exprime furia, în întreaga ţară, sâmbătă, cu două zile înaintea ceremoniei de învestire a lui Vladimir Putin, reales pe 18 martie în al patrulea mandat de preşedinte. Declarat ineligibil din cauza unei condamnări penale pe care o consideră „fabricată” de Kremlin, Navalnîi nu a putut să candideze în alegerile prezidenţiale.

El speră să repete sâmbătă succesul unor manifestaţii anti-guvernamentale pe care le-a organizat în trecut. Înaintea precedentei învestiri a lui Putin, pe 6 mai 2012, o manifestaţie anti-Kremlin în Piaţa Bolotnaia din Moscova a fost marcată de ciocniri cu poliţia.

Mai mulţi manifestanţi au fost condamnaţi atunci la pedepse de până la trei ani şi jumătate de închisoare în legătură cu aceste violenţe, într-un proces denunţat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului drept un „simulacru” de justiţie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile