Logo Realitatea.md

DOC - Ministerul Educației CONFIRMĂ implementarea celor 42 de zile de vacanță pentru grădinițe: "Părinții vor avea alternative"

21 Martie 2017, 16:55 // Societate

Reprezentanții Ministerului Educației au confirmat astăzi că părinții urmează să își țină copiii acasă în lunile iunie-august, pe motiv că mai multe grădinițe vor fi închise în această perioadă. Cu toate acestea, ei susțin că nu toate instituțiile de învățământ preșcolare vor fi închise concomitent, dar pe rând. De asemenea, pperioada de vacanţă va fi stabilită în urma unor consultări cu părinții.


Foto: cancan.ro

Pe site-ul oficial al Ministerului Educației a apărut astăzi un comunicat, în care se comunică despre faptul că părinții vor fi nevoiți să-și țină odraslele acasă pentru că unele grădinițe vor fi închise pentru o perioadă de 42 de zile, în timpul verii.

"Perioada de vacanţă se va stabili în urma consultării părinților, iar pe durata sistării activității instituției, autoritățile publice locale şi conducerea grădiniței vor asigura încadrarea copiilor în instituții apropiate sau le vor oferi părinților alte alternative", se anunță în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Ministerului au declarat că elaborarea unui asemenea proiect de închidere a instituțiilor preșcolare pe timp de vară a apărut din necesitatea de a asigura punerea în aplicare a actelor normative în vigoare atât privind siguranța copiilor, cât și privind respectarea drepturilor angajaților grădinițelor și creșelor. Ei susțin că în perioada lunilor de vară, și anume 1 iunie-31 august, se realizează lucrări de igienizare, de reparații curente și/sau capitale sau dezinsecție, cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului Muncii. Anume din acest considerent urmează a fi închise aceste instituții. 

Conform reprezentanților Ministerului, pentru perioada lunilor de vară curriculumul nu prevede desfășurarea activităților educaționale propriu-zise, cu excepția celor de asanare și întremare a sănătăți (apă, soare, mișcare), alimentație, somn și distracții. Totodată, frecvența copiilor scade sub 50%, însă doar 1% dintre copii stau acasă pe motiv de boală. Totuși, grădinițele activează la capacitate obișnuită.

Totuși, cei din cadrul Ministerului au mai declarat că perioada de vacanţă se va stabili în urma consultării cu părinților/reprezentanților legali ai copiilor sau a comitetului de părinți, după caz, și se va afișa programul perioadei de vacanță de către conducerea instituției la loc vizibil cu cel puţin 30 de zile înainte de data începerii acesteia. Conform Regulamentului, în perioada sistării activității instituției, conducerea, la necesitate,va lua măsuri de asigurare a copiilor neîncadrați, contactând instituții apropiate, din raza unității administrativ-teritoriale respective, care funcționează în perioada respectivă şi pot prelua acești copii, sau oferă părinților alte alternative

"Actualmente multe primării sistează la propria dorință, pe diverse perioade, de câteva ori pe an, activitatea instituției de educație timpurie, întrerupând procesul educațional, ceea ce nu este nici în beneficiul copiilor, nici al părinților și nici al angajaților. Respectiv, documentul va reglementa o situație care de facto are loc, însă care nu este gestionată corespunzător. Pe de altă parte, experiența mai multor grădinițe din țară, care instituie vacanțe de cel puțin 42 zile în perioada de vară, demonstrează viabilitatea acestei prevederi (ex: instituțiile preșcolare nr. 153, 183, 124, 73, 105, 123, 75, 56, 54, 44, 120, 23, 71 etc. din mun. Chișinău, toate grădinițele din raioanele Criuleni și Cimișlia)", se arată în comunicat.

În comunicatul emis se mai precizează că proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie a fost elaborat de către un grup de lucru ce a întrunit reprezentanți ai Ministerului Educației, organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, manageri și cadre didactice din instituții de învățământ și de cercetare publice și private și membri ai societății civile. Proiectul Regulamentului a fost avizat de către Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Centrul Național Anticorupție.

La începutul lunii martie curent Ministerul Educației a remis o scrisoare în adresa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, precum și în adresa OLSDI, prin care solicită organizarea activităților de informare și consultare a părinților privind perspectiva sistării activității instituțiilor pentru 42 de zile în perioada vacanței de vară.

Ministerul Educației a răspuns și la sesizarea părinților, iar pe data de 22 martie 2017 reprezentanții Grupului Părinților Solidari au fost invitați la discuții pe marginea subiectului vacanței grădinițelor.

Realitatea.md amintește că mai mulți părinți s-au arătat deranjați de proiectul care urmează a fi implementat de către Ministerul Educației, privind închiderea grădinițelor pentru 42 de zile. Aceștia sunt nemulțumiți că ei pleacă la muncă în această perioadă, nu au cu cine lăsa copiii în grijă și nu înțeleg de ce e nevoie de implementarea unei asemenea reforme drastice. Părinții care au copii în grădinițe au cerut o reacție din partea Ministerului Educației, prin care să argumenteze clar această intenție. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1260 -0.2048%
USD USD 17.0250 -0.1279%
RUB RUB 0.2226 0.4060%
RON RON 4.1300 -0.2054%
UAH UAH 0.6012 -0.2985%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile