Logo Realitatea.md

DOC - Părinții au la dispoziție 15 zile să se expună asupra implementării VACANȚELOR de 42 de zile în grădinițe

22 Martie 2017, 13:04 // Actualitate

Părinții au la dispoziție doar 15 zile pentru a-și expune părerile cu privire la instituirea a 42 de zile de vacanță pentru copiii și angajații grădinițelor din țară. Anunțul a fost făcut de către ministra Educației, Corina Fusu, în cadrul unei întrevederi cu un grup de părinți.


Foto: sahibulsaif.wordpress.com

Corina Fusu a discutat în cadrul întrevederii despre stabilirea vacanței de vară în grădinițe și creșe, durata sistării activității, necesitatea respectării prevederilor Codului Educației, Codului Muncii și altor acte legislativ-normative.

Ea a accentuat că proiectul Regulamentului-tip de organizare și funcționare a instituției de educație timpurie este la etapa de avizare la Ministerul Justiției și încă nu a intrat în vigoare. Respectiv, Ministerul Educației este deschis pentru propuneri privind îmbunătățirea viitorului document.

Ca rezultat al discuțiilor, participanții la întrevedere au convenit să se revină asupra conținutului proiectului de Regulament, și anume:

- modificarea termenului fix de 42 de zile cu o perioadă care ar stabili vacanța de la un număr minim până la un număr maxim de zile;

- obligativitatea conducătorului instituției de educație timpurie să consulte cu părinții, cu cel puțin 5 luni înainte, durata și perioada vacanței de vară, iar procedura de consultare a părinților să fie clar descrisă în Regulament;

- consultarea repetată a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei privind durata vacanței de vară în instituțiile de educație timpurie.

Totodată, reprezentanții Ministerului Educației au decis să publice repetat proiectu, pentru ca membrii societății civile să înainteze propuneri concrete privind reformularea prevederilor în cauză.

Astfel, persoanele interesate pot consulta Regulamentul și să înainteze propuneri pe parcursul următoarelor 15 zile.

Realitatea.md amintește că mai mulți părinți s-au arătat deranjați de proiectul care urmează a fi implementat de Ministerul Educației. Ei sunt nemulțumiți că pleacă la muncă în această perioadă, nu au cu cine lăsa copiii în grijă și nu înțeleg de ce e nevoie de implementarea unei asemenea reforme drastice. Părinții care au copii în grădinițe au cerut o reacție din partea Ministerului Educației, prin care să argumenteze clar această intenție. 

Ieri, reprezentanții Ministerului Educației au confirmat despre instituirea unei asemenea reforme. Aceștia spun că în perioada lunilor iunie-august, mai mulți copii se află în vacanță cu părinții, dar, totodată, au loc lucrări de igienizare, de reparații curente și/sau capitale sau dezinsecție, cu acordarea concediilor personalului instituției conform Codului Muncii. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile