Logo Realitatea.md

(DOC) ASP s-a autosesizat și „efectuează verificările de rigoare” pentru a-i retrage cetățenia lui Rizea. Răspunsul oficial oferit pentru Realitatea.md

26 Octombrie 2020, 12:57 // Actualitate

Agenția Servicii Publice s-a autosesizat în temeiul informațiilor din presă cu privire la „eventuala dobândire prin fraudă a cetățeniei Republicii Moldova” de către fostul deputat român Cristian Rizea și „efectuează verificările de rigoare” în vederea acumulării dovezilor pertinente care ar constitui temei pentru înaintarea propunerilor de retragerea a cetățeniei moldovenești a acestuia. Informația a fost oferită pentru Realitatea.md de către directorul ASP, Vladislav Zara, în urma unei solicitări oficiale de informații în privința circumstanțelor obținerii cetățeniei moldovenești de către Cristian Rizea.

Deputatul Dumitru Alaiba, care a primit un răspuns similar din partea ASP, consideră că Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească ilegal, iar ASP și MAI ar fi acționat cu rea-credință sau au avut indicații politice și/sau interese financiare persoanale.

colaj: realitatea.md

Potrivit ASP, Cristian Rizea a depus cererea la Ambasada Republicii Moldova din România pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere la data de 14 noiembrie 2017. Acesta a invocat faptul că este „urmașul persoanei născute în Republica Moldova”, iar „la examinarea cererii pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere depusă de către dl Cristian Rizea a fost respectată procedura prevăzută de cadrul normativ”, indică Vladislav Zara în răspunsul oferit pentru Realitatea.md.

Totodată, directorul ASP precizează că „potrivit cazierului judiciar eliberat de autoritățile competente ale României prezentat de solicitant, acesta nu era înscris în cazierul judiciar”.

Astfel, la data de 28 decembrie 2017, adică la doar o lună și jumătate de la depunerea cererii, „Cristian Rizea a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova prin avizul Agenției Servicii Publice”. Asta chiar dacă, cu trei săptămâni mai înainte, la data de 7 decembrie 2017, acesta a fost condamnat de prima instanță la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Conform unui răspuns similar oferit de directorul ASP la solicitarea deputatului Dumitru Alaiba, publicat de ultimul pe pagina sa de Facebook, Cristian Rizea a ridicat pașaportul moldovenesc la data de 8 mai 2018. „La data eliberării pașaportului pe numele persoanei nominalizate, potrivit datelor serviciului de resort din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, acesta nu avea restricții pentru eliberarea actului de identitate solicitat”, se mai arată în răspunsul oferit deputatului Dumitru Alaiba.

„Prin simplul fapt că Cristian Rizea se afla sub urmărirea penală, acesta deja nu era eligibil pentru a redobândi cetățenia Republicii Moldova, nemaivorbind despre faptul că la acea etapă acesta nu doar se afla sub urmărirea penală, dar era deja condamnat cu executare de prima instanță. Rizea a dobândit cetățenia ilegal și ASP trebuie să anuleze actul prin care acesta a dobândit pașaportul moldovenesc”, a constatat Dumitru Alaiba în postarea sa la acest subiect.

Totodată, potrivit deputatului, apare o bănuială rezonabilă că „factorii de decizie din instituțiile statului, în special din Agenția Servicii Publice și Ministerul Afacerilor Interne ar fi acționat concertat cu rea-credință, având la mijloc indicații politice și/sau interese financiare personale, astfel încălcând prevederile legale, au oferit cetățenia Republicii Moldova unei persoane condamnate penal în țara de origine pentru acte de corupție, astfel prejudiciind grav imaginea Republicii Moldova la nivel internațional”.

Amintim că, potrivit unui răspuns oficial semnat de secretarul general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Posturusu, oferit în urma solicitării Realitatea.md în privința modului în care cetățeanul român Cristian Rizea a obținut cetățenia moldovenească și dacă președintele Igor Dodon va întreprinde demersuri pentru anularea cetățeniei acestuia, șeful statului așteaptă o notă informativă din partea Agenției Servicii Publice și decizia Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, pentru a putea semna decretul privind retragerea cetățeniei moldovenești cetățeanului român Cristian Rizea.

Vedeți și: (DOC) Răspunsul oficial al Președinției: Igor Dodon îi va retrage cetățenia lui Cristian Rizea, doar că așteaptă sesizarea ASP

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile