Logo Realitatea.md

(DOC) Democrații cer anularea unei ordonanţe a procurorului general Robu. În caz contrar, o vor ataca în judecată

09 August 2019, 15:25 // Politica

Un grup de deputaţi PDM, foşti membri ai Guvernului Republicii Moldova, i-au cerut astăzi procurorului general interimar, Dumitru Robu, să-şi anuleze ordonanţa din 5 august prin care a dispus pornirea unui dosar penal în privinţa unor „pretinse” fapte de uzurpare a puterii de stat. În caz contrar, ordonanţa va fi atacată în instanţa de judecată chiar la începutul săptămânii viitoare.

În plângerea semnată de Pavel Filip, în calitate de fost prim-ministru, Alexandru Jizdan, fost ministru al Internelor, Monica Babuc, fost ministru al Educaţiei şi Culturii, Nicolae Ciubuc, fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Teritoriului, se explică solicitarea adresată lui Dumitru Robu prin faptul că în comunicatul Procuraturii Generale sunt vizaţi reprezentanţii fostei guvernări. De asemenea, sunt invocate un şir de motive de fapt şi de drept de ce ordonanţa lui Robu ar fi ilegală şi ar trebui anulată.

„Ca şi temei de drept al ilegalităţii deciziei de pornire a dosarului penal este şi faptul că Dumitru Robu putea să anuleze ordonanţa predecesorului procuror general, Igor Popa, care a refuzat iniţiarea dosarului penal în lipsa elementelor de infracţiune, doar în baza unei hotărâri a instanţei de judecată, lucru care nu a existat.

Subliniem că PDM tratează acest dosar penal ca unul exclusiv politic, intentat la indicaţia politicienilor de la guvernare cu scopul de a se răzbuna pe opoziţia democrată. Este de remarcat şi faptul că aceşti politicieni din alianţa PSRM-ACUM nici nu se sfiesc să dea deschis indicaţii procurorilor şi să anticipeze anumite procese, care sunt în competenţa exclusivă a procuraturii generale”, se arată în comunicatul Partidului Democrat.

PDM a făcut apel la misiunile diplomatice acreditate la Chişinău şi la reprezentanţii comunităţii internaţionale cu solicitarea de a interveni să-i readucă pe guvernanţi în câmpul constituţional.

VEZI ȘI:

Surse din PG: Pe dosarul „uzurparea puterii” s-a creat grup de anchetă în frunte cu Viorel Radețchi. Sunt vizați deputați PD, lista e deschisă

Candu, despre dosarul „uzurparea puterii”: Procurorii Robu și Radețchi să știe că răspunderea o poartă ei și nu „cosmonautul” Năstase

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2312 -0.5204%
USD USD 17.3519 -0.4355%
RUB RUB 0.2729 -0.2194%
RON RON 4.0243 -0.4970%
UAH UAH 0.7355 0.1089%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile