Logo Realitatea.md

(DOC) Meat-House - compania implicată în scandalul mezelurilor alterate. A fost sesizată Procuratura

12 Decembrie 2017, 10:45 // Economie

Descinderile desfășurate la începutul lunii curente de către ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratului Național de Investigații și angajații Secției Coordonarea Activității de Urmărire Penală a DP Chișinău, sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău, au fost în depozitele Meat-House. Cel puțin asta o demonstrează sesizarea depusă de Centrul Municipal de Sănătate Publică (CMSP) în adresa Procuraturii mun. Chișinău. În actul oficial publicat de Dumitru Ciorici pe blogul său, șefa CMSP, Luminița Suveică anunță încălcările depistate în cadrul controlului și solicită intervenția procurorilor în vederea sancționării contravenționale a producătorului. 

Foto: dumitruciorici.com

Drept rezultat, oamenii legii au precizat că în rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate mijloace bănești necontabilizate în sumă de peste 7 milioane 180 mii lei. Totodată, acțiunile au scos la iveală mai multe nereguli în procesul de păstrare a cărnii. 

Lista încălcărilor descoperite la Cardiax Plus SRL - denumirea juridică a Meat-House:

- Resturile de tranșare a cărnii păstrate fără ambalaj, în containere pentru deșeuri și chiar în ograda întreprinderii;

- Igienizare necalitativă a încăperilor și a încăperilor;

- Lipsa contractelor de evacuare a deșeurilor;

- Lipsa contractelor privind evacuarea oaselor și a resturilor organize;

- Carne păstrată în frigider în saci de politetilenă, fără marcaj;

- Niciun angajat nu avea instruirea igienică;

- Produse rebutate, se păstrau în camera pentru materie primă;

- Depășirea normei de nitriți și fosfați.

Inspectoratul Național de Investigații (INI) a dat publicității imagini din momentul descinderii la depozitul unui producător de mezeluri. Din secvențele video se înțelege că este vorba de Meat House, însă oamenii legii au evitat să dea nume. 

Instituția abilitată să vină cu o reacție în acest sens și să ia măsuri, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu a anunțat despre ce companie de mezeluri este vorba în acest caz. Mai mult, nimeni din cadrul instituției nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Vedeți mai jos raportul Centrului Municipal de Sănătate publicat de Dumitru Ciorici:

Cu toate acestea, la scurt timp după ce oamenii legii au făcut publice rezultatee perchezițiilor, compania MeatHouse a trimis un comunicat de presă și a dat publicității două certificate în care a anunțat că de fapt, compania dată nu a fost vizată de niciun control. Mai mult, presa este invitată de a efectua o ”excursie” în cadrul întreprinderii:

(click pentru a mări imaginea)

Realitatea.md amintește că în urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că în perioada anilor 2014 și până în prezent, factorii de decizie ai întreprinderii, de comun acord cu alte persoane fizice și juridice, gestionau o schemă frauduloasă ce presupunea procurarea materiei prime (cărnii) contra bani în numerar, fără acte de proveniență, fără contabilizarea operațiunilor economice și bonurilor de plată pentru a diminua impozitele și taxele aferente bugetului.

La fel, materia primă era introdusă pe teritoriul țării, ocolind punctele vamale și neachitând taxele corespunzătoare de import, aceasta, ulterior, fiind legalizată prin intermediul companiilor care nu achitau taxele aferente în bugetul de stat, prejudiciindu-l în proporții deosebit de mari. Polițiștii au reușit, de asemenea, să identifice mai mulți furnizori de materie primă, care achiziționau ilegal marfa.

La subdiviziunile întreprinderii, domiciliile și automobilele suspecților, au fost găsite înscrisuri de ciornă privind mărfurile livrate fără documente de proveniență pentru perioada anilor 2016 - 2017, înscrisuri cu referire la salariile neoficiale achitate angajaților, recipise de împrumut a mijloacelor bănești, contracte bancare, produse din carne și mezeluri alterate,  iar colaboratorii Centrului de Sănătate Publică au prelevat mostrele necesare, pentru a fi supuse analizei de laborator. La fel, a fost depistat blocul de sistem, unde erau stocate informații referitoare la activitatea neoficială a companiilor implicate în activitatea frauduloasă, dar și mijloace bănești necontabilizate, echivalentul la peste 7 180 000 lei MD.

Persoanele responsabile din cadrul companiilor nu au putut prezenta polițiștilor actele contabile privind stocurile de materie primă și a producției finale, fapt pentru care acestea au fost depozitate și sigilate până la confirmarea provenienței acestora.

Suspecții, trei membrii ai grupului cu vârste cuprinse între 30 – 54 ani, sunt cercetați în stare de libertate, iar dacă vor fi găsiți vinovați, riscă închisoare de până la 6 ani, cât și recuperarea prejudiciului adus Republicii Moldova. 

CITEȘTE ȘI:

Își făceau avere pe sănătatea moldovenilor! Produse din carne alterată, vândute prin piețele din Chișinău și prin sate (VIDEO)

Carne păstrată în containere de gunoi! Condițiile în care sunt preparate unele mezeluri cumpărate de moldoveni (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile