Logo Realitatea.md

(DOC) Planul de acțiuni al Guvernului Chicu, până la alegerile prezidențiale din 2020

21 Noiembrie 2019, 14:05 // Economie

Guvernul Chicu a publicat programul de acțiuni cu caracter imediat care se limitează la perioada de până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020. Potrivit noii conduceri, în prezent se înregistrează cel mai scăzut nivel de încredere al cetățenilor în instituțiile publice. „Programul reflectă viziunea Guvernului referitor la acțiunile necesare a fi întreprinse în următoarele săptămâni, pentru a restabili funcționalitatea administrației publice centrale, afectată semnificativ pe durata ultimelor luni”, se menționează în preambulul documentului.

În domeniul justiției, noul Guvern își propune să ajusteze conceptul de reformă a Curții Supreme și evaluarea extraordinară a judecătorilor și a procurorilor, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale ODIHR. Totodată principalele acțiuni în justiție urmează a fi:

  • Identificarea unui Procuror General independent și integru, în conformitate cu legislația în vigoare;
  • Identificarea și înlăturarea vulnerabilităților justiției în raport cu interesele nejustificate ale politicului, ale businessului, dar și protejarea împotriva presiunilor grupărilor criminale;
  • Investigarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate de devalizarea sistemului bancar al țării, de punerea în aplicare a schemelor de delapidare a patrimoniului public și privat;
  • Identificarea soluțiilor urgente în vederea neadmiterii de blocaje în funcționarea puterii judecătorești.

În cazul finanțelor publice, Guvernul promite asigurarea executării bugetului public național pentru anul 2019, inclusiv valorificarea surselor de finanțare a deficitului bugetar. Totodată va fi aprobată Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Va fi adoptat un cadru normativ pentru asigurarea redistribuirii mijloacelor bugetare și achitării salariilor în sectorul bugetar, inclusiv pentru angajații din cadrul autorităților publice locale.

Vor fi restabilite programele cu caracter social anulate de guvernul precedent, inclusiv a programul „Un doctor pentru tine”.

Planul de acțiuni al Guvernului Chicu poate fi văzut mai jos:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile