Logo Realitatea.md

(doc) Raportul Comisiei de anchetă ”Open Dialog” a fost desecretizat și publicat pe site-ul Parlamentului R. Moldova

17 Decembrie 2018, 10:37 // Actualitate

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice din Republica Moldova a fost desecretizat. 

După procedura de desecretizare, Raportul Comisiei de anchetă a fost publicat pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova și a fost transmis Parlamentului European, Comisiei Europene, Departamentului de Stat și Congresului Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Parlamentului României, Poloniei și Ucrainei, OSCE, Consiliului Europei, ONU, altor organizații internaționale și agenții naționale. 

Comisia a studiat riscurile pentru securitatea națională inerentă activității subiectului investigat, calificabilă drept activitate de inteligență diversionistă străină îndreptată împotriva Republicii Moldova. În cadrul ședințelor Comisiei au fost invitați pentru audieri conducerea Serviciului de Informații și Securitate, a Ministerului Afacerilor Interne, a Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, a Procuraturii Generale, a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și a Comisiei Electorale Centrale, de asemenea, reprezentanții partidelor politice Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, reprezentantul Asociației Promo-LEX.

De asemenea, Comisia a dat în raportul său o calificare politico-juridică amenințărilor și a formulat, în limita principiului separării puterilor în stat, recomandări pentru instituții întru curmarea și contracararea acestora, conform competențelor legale.

”Așa cum am promis, raportul comisiei de anchetă privind imixtiunea Fundației „Open Dialog” și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova a fost desecretizat, și acum este făcut public. Am transmis acest raport și partenerilor noștri europeni și americani, pentru a face cunoștință cu el. Trebuie să înțelegem riscurile de securitate pentru a putea combate amenințările hibride”, scrie speakerul Andrian Candu pe pagina sa de Facebook. 

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska în treburile interne ale Republicii Moldova și privind finanțarea unor partide politice din Republica Moldova a fost constituită în conformitate cu art. 34 din Regulamentul Parlamentului, prin Hotărârea Parlamentului nr. 204 din 4 octombrie 2018.

VEZI ȘI:

(doc) Raportul integral al comisiei „Open Dialog”, inclusiv paginile SECRETE, a ajuns în presă

Candu: ”Open Dialog” – un vehicul și o schemă a FSB-ului rusesc împotriva R. Moldova și a altor țări

PG, sesizată în cazul ”Open Dialog”. Maia Sandu și Andrei Năstase - vizați. Reacția PAS

(video) Raport în cazul ”Open Dialog”: Fundație finanțată de Rusia și legături cu Veaceslav Platon

Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” a finalizat raportul. Întrebările la care Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi trebuit să răspundă (video/doc)

(video) Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile