Logo Realitatea.md

(DOC) Va fi creată o comisie de disciplină a funcționarilor publici de conducere de nivel superior. Spînu oferă detalii

06 Noiembrie 2019, 11:39 // Actualitate

În spațiul public se vehicula că prim-ministra a semnat o dispoziție privind crearea Comisiei de disciplină pentru funcționarii publici de conducere de nivel superior, prin intermediul căreia „oamenii incomozi ar putea fi dați afară”. În fruntea Comisiei se află secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, care, contactat de Realitatea.md, a confirmat crearea comisii, dar a menționat că interpretările privind dispoziția emisă de Maia Sandu sunt eronate.

Foto: cancelaria.gov.md

În categoria funcționarilor publici de conducere de nivel superior gestionați de către Guvern se înscriu următoarele funcții: secretar general adjunct al Guvernului, secretar general al ministerului, director general adjunct al autorităţii administrative centrale.

„Mai multe proceduri de personal cu referire la categoria de funcționari publici de conducere de nivel superior se realizează prin intermediul Cancelariei de Stat și a unor comisii create la nivel guvernamental. Spre exemplu, procedurile privind ocuparea funcției publice de conducere de nivel superior prin concurs, evaluarea performanțelor profesionale, răspunderea disciplinară sunt realizate de către anumite comisii. Scopul acestor comisii constă în asigurarea gestionării acesto funcționari conform prevederilor legale: Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, Hotărârea Guvernului nr.201/2009 etc”, ne-a declarat Andrei Spînu.

Potrivit lui, Comisia nu reprezintă o excepție, ci este una dintre comisiile create pentru realizarea procedurilor de personal. Aceasta va funcționa conform cadrului normativ menționat anterior: art.56-60 din Legea nr.158/2008, anexa nr.7 la HG nr.201/2009.

„Prevederile pct.31 din HG nr.201/2009 stipulează că comisia de disciplină din orice autoritate publică poate fi sesizată de conducătorul autorităţii publice; conducătorul subdiviziunii structurale în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public a cărui faptă este sesizată; orice persoană care consideră că prin fapta unui funcţionar public a fost comisă o abatere disciplinară, inclusiv dacă acestei persoane i-au fost lezate drepturile şi interesele legitime”, ne-a mai spus secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu.

Comisia își propune să examineze doar sesizările care vor parveni în adresa sa.

Sursă foto: luchianiuc.com

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile