Logo Realitatea.md

Dodon, acuzat de localnicii din Cunicea că nu s-a ținut de promisiune atunci când le-a dat asigurări că îi va ajuta să repare biserica (VIDEO)

07 Mai 2020, 19:15 // Societate

Enoriașii bisericii „Sfinților Flor și Lavr” din satul Cunicea, raionul Florești, nu mai așteaptă ajutorul financiar promis de președintele țării, Igor Dodon. Această comunitate de ruși lipoveni a decis să renoveze cu forțe proprii lăcașul sfânt, construit din bârne acum 400 de ani și inclus în circuitul turistic național, scrie nordnews.md.

Foto Simbol

„De la Guvern nu am primit niciun ajutor și nu cred că-l vom mai primi. Adevărul este că nimeni nu ne ajută cu nimic. Și președintele a promis Patriarhului Cornelii din Moscova că ne va ajuta, dar nu ne-a dat nimic. Sunt doar promisiuni și atât”, a spus președintele Comunității Lipovene, Vitalie Gherasimencov.

În anul 2017 la o întrevedere cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi, Cornelii, șful statului, Igor Dodon, i-a promis clericului de la Moscova că va ajuta comuniatea de staroveri din Cunicea. „Au vorbit despre Biserica din Cunicea, au cerut ajutor pentru restaurarea vechii biserici din lemn, care este singurul templu, unic pentru noi”, spun localnicii.

Pentru că au pierdut speranța că vor mai primi vreun ajutor din partea lui Igor Dodon, staroverii au început să repare biserica cu forțe și cu bani proprii. „Am acoperit clopotele, lemnul este nou, totul „îmbrăcăm cu lemn”. Scândurile sunt din Rusia. Un enoriaș a donat bani.  Se va păstra gama de culori așa și va rămâne”, a povestit președintele Comunității Lipovene, Vitalie Gherasimencov pentru sursa citată.

La biserica din Cunicea slujbele divine sunt oficiate în limba slavonă. Și lumânările de aici au o structură deosebită. Acestea sunt făcute din ceară de stupi. „Noi singuri facem lumânări, O enoriașă de le noi face lumânări. Noi avem de ceară, nu de parafină, deoarece ceara e naturală. De la parafină iese fum, care este periculos pentru sănătate”, a precizat Vitalie Gherasimencov.

Precizăm că, satul Cunicea numără peste trei mii de locuitori. Rușuii lipoveni au ajuns pe teritoriile României și Republicii Moldova după Sinodul din 1654 în care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusă odată cu venirea la putere a lui Petru cel Mare și introducerea de către acesta a unei europenizări cu forța, prin măsuri drastice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile