Logo Realitatea.md

Dodon, cu vorbe-n vânt! Zice că majoritatea moldovenilor vor în Uniunea Eurasiatică, chiar dacă sondajele IRI arată contrariul (DOC)

09 Noiembrie 2017, 15:44 // Politica

Igor Dodon susține că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova doresc să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică. Declarația a fost făcută astăzi, la Erevan, chiar după ce Institutul Internațional Republican (IRI) a publicat un sondaj care arată că Uniunea Europeană, de fapt, a depășit Uniunea Euroasiatică în preferințele moldovenilor.

„Suntem foarte interesați de experiența Armeniei ca membru al Uniunii Economice Eurasiatice. Vreau să-i mulțumesc președintelui Armeniei Serzh Sargsyan pentru sprijinul pe care l-am simțit și vedem în dorința noastră de a conlucra mai aproape în aceste noi proiecte de integrare. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova doresc să coopereze cu Uniunea Economică Europeană”, a declarat Dodon în urma întâlnirii cu Sargsyan.

Șeful statului a subliniat că în luna aprilie a semnat un acord privind cooperarea cu UEEA, solicitnd ca R. Moldova să devină observator al acestei asociații de integrare.

Igor Dodon a menționat că Chișinăul este interesat de „foaia de parcurs” a Armeniei, care fiind membru a Uniunii Economice Eurasiatice a decis să semneze acord de asociere cu Uniunea Europeană. 

„Noi am mers pe o altă cale, dintâi am semnat cu UE, și abia acum încercăm să construim legături cu UEEA. Acest lucru a fost periculos pentru Moldova. Suntem foarte interesați de experiența Armeniei, care a decis să stabilească relații bune atât cu Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică”, a conchis Dodon.

De menționat că declarațiile președintelui par a fi lipsite de un suport factologic din motiv că potrivit sondajelor IRI Uniunea Europeană este pe primul loc în calitate de „partener economic și politic al Republicii Moldova”, după care vine Rusia și România.

Totodată, 28% dintre moldoveni consideră că Federația Rusă reprezintă un pericol pentru R. Moldova, Uniunea Europeană - 9%, iar România - 7%.

Sondajul a fost realizat de compania IRI (Institutul Republican Internațional) pe întreg teritoriul Republicii Moldova (cu excepția Transnistriei), între 23 septembrie și 17 octombrie 2017, pe un eșantion 1.514 de rezidenți permanenți ai Republicii Moldova. Marja de eroare este de +/-2,5%.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0442 -1.3981%
USD USD 17.4749 0.1163%
RUB RUB 0.2357 -0.4645%
RON RON 4.3171 -1.4001%
UAH UAH 0.6238 -0.3037%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile