Logo Realitatea.md

Dodon, despre Platon: „În închisoare trebuie să stea pentru infracțiunilor comise, nu pentru ceea ce a comis un nenică” (VIDEO)

05 Iunie 2020, 20:19 // Politica

Președintele Igor Dodon este de părere că procurorii care investighează dosarul fraudei bancare îl audiază pe Veaceslav Platon care vrea să colaboreze cu ancheta, în contextul în care acesta mereu a declarat că dosarele în care a fost condamnat la ani de pușcărie au fost fabricate la comanda fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc. Pe de altă parte, șeful statului recunoaște că nu o singură dată a auzit despre anumite infracțiuni pe care le-ar fi comis Veceaslav Platon, însă la pușcărie trebuie să stea anume pentru ele, nu în locul unui oarecare „nenică”. Declarațiile au fost făcute în noul episod al videoblogului său „Președintele răspunde”.

„Există o metaforă. Platon îmi este prieten sau nu, dar adevărul îmi este mai scump. Platon este un... am vrut să spun un adjectiv, dar nu este frumos pentru emisie, dar precis nu este un înger. V-o spun cu certitudine. Atunci când am fost ministru al Economiei, în 2005-2009, când ne judecam cu companiile lui în cazul unor fraude în domeniul energetic... Vobesc anume de scheme. Eram puși în situația în care statul trebuia să achite zeci de milioane de dolari. Este „poamă bună”. Foarte deștept în anumite combinații și foarte periculos pentru interesele statului. Însă procurorul spune că în furtul miliardului nu a participat. Eu nu sunt procuror, nu sunt judecător”, a declarat Igor Dodon.

„El acum ispășește pedeapsa pentru furtul miliardului, fiind unul dintre martorii care poate trage de o sfoară și să spună dovezi clare despre implicarea lui Candu, Plahotniuc, Șor, etc. Atunci trebuie să colaborăm cu el sau nu în această situație? Trebuie procurorii să se folosească de asta? Eu cred că ei corect fac. Este treaba lor, nu vreau să mă implic, dar dacă el deține unele date, trebuie să fie folosite pentru ca să scoatem la capăt cu dosarul fraudei bancare. Cât despre faptele lui, trebuie să fie judecat. În închisoare trebuie să stea pentru infracțiunilor comise, nu pentru ceea ce a comis un nenică. Procurorul spune că acum el stă în loc de nenică”, a punctat șeful statului, după care întreabă: „Am văzut imagini video, camere ascunse... Nu vă aminște-te de nimic?”.

„De Platon le este frică oamenilor din anturajul lui Plahotniuc”, a adăugat Igor Dodon.

Președintele a mai spus că Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc au lucrat cândva împreună, iar acum unul vrea să dea depoziții despre celălalt și în acest sens, procurorii trebuie să-și facă treaba.

Veaceslav Platon a fost reținut în iulie 2016, fiind ulterior condamnat la 30 de ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Pe 18 mai anul curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că dosarul în privința acestuia a fost falsificat în totalitate și va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. El mereu a pledat nevinovat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile