Logo Realitatea.md

Dodon: Plahotniuc vrea să obțină azil politic în SUA pentru a nu fi extrădat Moldovei sau Rusiei

02 Decembrie 2019, 13:36 // Politica

Șeful statului, Igor Dodon susține că deține informații care ar demonstra că fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, se află în SUA, acolo unde ar încerca să obțină azil politic, pentru a nu putea fi extrădat nici în Republica Moldova și nici în Federația Rusă. Declarațiile au fost făcute de Dodon în cadrul unui interviu pentru agenția de presă rusă TASS.

Foto: stiri.md

Potrivit președintelui țării, Vlad Plahotniuc se poate întoarce în Republica Moldova doar în cătușe. „Conform informațiilor noastre, Plahotniuc se ascunde în Statele Unite, unde dorește să obțină azil politic pentru a evita extrădarea în Moldova sau Rusia, unde a este anunțat în căutare în baza mai multor dosare penale. Conform legislației americane, pentru a obține azil e nevoie de cel puțin trei ani în care să nu părăsești teritoriul țării. Cred că procesele care îl vizează vor ajunge la un nou nivel, vor exista solicitări pentru extrădarea sa”, a spus Dodon.

Totodată, Dodon afirmă că, „cei care l-au ajutat să fugă pe Plahotniuc au contat cel puțin pe controlul său asupra Partidului Democrat”. Acesta le-ar fi promis că vor oferi sprijin guvernului pro-european Sandu și va împiedica consolidarea socialiștilor la putere.

Amintim că, Vlad Plahotniuc este vizat în prezent în mai multe dosare penale deschise în Republica Moldova și Federația Rusă, pentru anumite încălcări săvârșite pe parcursul anilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 0.0000%
USD USD 16.6157 0.0000%
RUB RUB 0.2261 0.0000%
RON RON 4.0694 0.0000%
UAH UAH 0.6000 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile