Logo Realitatea.md

Dodon a anunțat când va fi convocat CSS în noua componență. Pe agendă vor fi patru subiecte de actualitate (VIDEO)

02 Decembrie 2019, 09:45 // Actualitate

Consiliul Superior de Securitate (CSS) se va convoca miercuri în ședință, în noua componență, iar pe ordinea vor fi discutate patru subiecte de actualitate. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, după întrevederea tradițională a acestuia cu Zinaida Greceanîi și Ion Chicu.

Potrivit președintelui țării, pe ordinea de zi vor fi incluse patru subiecte de actualitate, inclusiv cele care au fost mediatizate pe larc în ultima perioadă de către mass media. Este vorba de:

-          Furtul miliardului: „Ne interesează poziția noului procuror general pe acest subiect, precum și procedura de urmărire a activelor de peste hotare a celora care au participat sau au contribuit la furtul miliardului”, a spus Dodon

-          Tranzitul gazelor naturale: „Nu avem certitudinea despre tranzitul de gaze prin Ucraina, conform vechiului traseu, de aceea examinăm încă două căi. Primul scenariu este Turcia-Bulgaria-România sau cum mai este numit TurkStream. Și al doilea scenariu pe la Alexeevca, la fel prin Ucraina, însă intrarea gazului rusesc va fi făcută pe la nordul Republicii Moldova. Indiferent de traseul care va fi selectat de către partea rusă și ucraineană, pentru că asta ei decid, prețul va rămâne neschimbat”, a afirmat șeful statului.

-          Aeroportul Internațional Chișinău: Ceea ce ține de aeroport noi insistăm pe rezilierea contractului. Nu cunoaștem încă, dacă fostul Guvern a dat în judecată pe cineva, urmează să stabilim. Ceea ce ține de liberalizarea pieții la care s-a referit săptămâna trecută domnul Chicu, noi trebuie să permitem deschiderea și altor aeroporturi, care să ofere oportunități cetățenilor. Unul sau două aeroporturi internaționale să fie deschise, pentru intrarea pe piața autohtonă a componiilor low cost. Unul să fie la sud, iar altul la nord. Acest lucru e posibil de făcut doar prin intermediul parteneriatelor publice private, căci statul nu poate să-și permită acum să construiască un aeroport sau două chiar”, a menționat Igor Dodon.

-          Diverse: Scandalul interceptărilor și dublele identități discutate pe larg în presă: Eu am solicitat de la SIS informații mai detaliate pe acest caz, care nu reprezintă secret de stat, iar după ședința CSS voi veni cu detalii despre subiectul dat. Urmează să stabilim dacă e adevărat ceea ce s-a scris în presă, cum a fost acordate aceste identități, în ce bază, de către cine și așa mai departe. Dacă se va stabili că a fost încălcată legislația, atunci organele responsabile vor trebui să se ocupe de acest caz”, a declarat președintele țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile