Logo Realitatea.md

Dodon: „Am decis să rog Guvernul”! Sau cum șeful statului „va ajuta” lucrătorii medicali, pensionarii și mediul de afaceri (VIDEO)

25 Mai 2020, 10:42 // Politica

Dublarea salariilor lucrătorilor medicali, suport unic de 700 de lei pentru pensionari și prelungirea unor acțiuni de susținere a mediului de afaceri. Toate acestea au fost discutate la ședința de azi a conducerii de vârf a țării și vor fi propuse de Igor Dodon Guvernului pentru a fi realizate până la finele anului. În ceea ce ține de ajutorul unic pentru pensionari, Igor Dodon a propus să fie acordat „pe parcursul următoarelor luni”. „Adică nu trebuie să fie la 1 ianuarie. Să fie la 1 august, sau la 1 septembrie, sau la 1 octombrie, sau cum reușește Guvernul să vină cu acest proiect”, a menționat el, fără a numi și data de 1 noiembrie, când vor avea loc alegerile prezidențiale.

După ședința die la Președinție, din dimineața zilei, Igor Dodon a anunțat că a luat decizia și va semna pe parcursul zilei un decret prin care va declara anul 2020 – „Anul lucrătorului medical”.

„În acest sens, Guvernul deja a venit cu mai multe acțiuni de susținere a medicilor, dar astăzi vin cu propunerea de elaborare a unui plan calendaristic foarte clar de dublare a tuturor salariilor în sistemul medical. Mă refer nu doar la medici, dar și la asistenți medicali, toți care lucrează în sistemul medical, în etape. Scopul este ca acest plan să fie elaborat în timpul apropiat, ca toți angajații din sistemul medical să cunoască, în ce perioadă, dar nu trebuie să fie prea lungă, dar salariul în sectorul medical să fie dublat”, a declarat Dodon.

La fel, am decis să rog Guvernul să pregătească proiectul de lege de acordare a unui ajutor unic de 700 de lei pentru toți pensionarii care au pensii mai mică de 3.000 de lei”, a mai spus șeful statului. Asta în condițiile în care, un ajutor de acest tip a fost acordat pe perioada sărbătorilor de iarnă, beneficiari fiind pensionarii cu o pensie mai mică de 2.000 de lei.

„Mijloace financiare în acest sens, astăzi împreună cu premierul am discutat, sunt. Le-am depistat”, a mai spus Igor Dodon.

Cât ține de suportul mediului de afaceri, s-a decis reeșalonarea creditelor până la sfârșitul anului curent, anterior acestea fiind reeșalonate doar pe perioada de urgență. „În afară de aceasta, am decis să acordăm acoperirea dobânzilor bancare la creditele noi pentru agenții economici în mărimea a 6 fonduri de salarizare pentru perioada până la 31 decembrie 2021. Anterior am propus, Guvernul a acceptat și Parlamentul a aprobat 3 fonduri de salarizare și doar până la sfârșitul anului curent”, a menționat șeful statului.

Actualmente, fondul de salarizare lunar în sectorul economiei este de circa 4 miliarde de lei. Astfel, 6 fonduri de salarizare presupune circa 24 miliarde de lei, pentru care statul va acoperi dobânzile bancare de 8,7% pentru creditele în lei și mai mult de 4% - pentru cele în valută străină.

„La moment, credite în sectorul real al economiei au circa 27-28 miliarde de lei. Practic, prin această măsură noi acoperim dobânzile pentru toate creditele bancare care vor fi accesate de agenții economici”, a conchis Igor Dodon precizând că această susținere va fi și pentru creditele accesate de la organizațiile de microfinanțare, anterior acțiunea fiind valabilă doar pentru creditele luate de la bănci.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile