Logo Realitatea.md

Dodon amenință democrații: Dacă vor vota legea ONG-urilor, încalcă Acordul coaliției. Eu nu voi promulga această lege

29 Mai 2020, 12:46 // Politica

Partidul Democrat din Moldova va încălca Acordul coaliției semnat în luna martie cu Partidul Socialiștilor dacă va vota pentru legea cu privire la Organizațiile neguvernamentale, aceasta fiind condiția Uniunii Europene pentru debursarea tranșei de 30 de milioane de dolari. Cel puțin asta susține președintele Igor Dodon, potrivit căruia PSRM nu va vota această lege. Mai mult, chiar dacă Parlamentul va adopta legea în cauză, el, în calitate de șef de stat, nu o va promulga, pentru că, în varianta actuală această lege înseamnă „ingerința externă în viața politică a Republicii Moldova”, susține Igor Dodon.

Colaj: realitatea.md

Întrebat care este poziția sa referitor la această lege, Igor Dodon a calificat-o drept una „interesantă, controversată și care, cu siguranță, nu corespunde, în varianta actuală, intereselor Republicii Moldova”. El a menționat că „această lege a fost adoptată în prima lectură încă de Guvernul Filip în 2017 sau 2018 și după asta niciun alt Guvern, nici Guvernul Maiei Sandu... (n.r. alte guverne nici nu au fost între cel condus de Pavel Filip și cel condus de Ion Chicu), nu a ridicat această întrebare”.

„Acum, oponenții noștri, unii parteneri externi, insistă pe adoptarea acestei legi. Explic de ce! Pentru că în această lege este scris clar că organizațiile neguvernamentale vor putea oferi servicii partidelor politice și vor putea fi finanțate din exterior”, a declarat Igor Dodon în cadrul ediției de azi a emisiunii „Președintele Răspunde”.

Exemplul lui Igor Dodon: „Se deschide un oarecare ONG cu băiețași din Harvard, se dau câteva milioane de dolari, ulterior, acest ONG împreună cu partidul Maiei Sandu, Andrei Năstase sau oricare altul, începe activitatea politică. Adică, pe de o parte, formațiunea nu are oficial niciun venit, așa cum este acum „Pro Moldova” care susțin că nu plătesc nimic pe oficiul care chipurile le-a fost oferit de un oarecare ONG. Atunci, ce înseamnă asta?! Înseamnă ingerința externă în viața politică a Republicii Moldova”.

„Acum oponenții noștri zic că dacă nu vom adopta această lege, nu vom primi finanțarea de la UE. Cu așa condiții, nici nu avem nevoie de această finanțare. Ce, ne transformăm într-o republică bananieră?! În care stau zeci de mii de ONG-uri și conduc Republica Moldova. De ce mai avem nevoie atunci de Parlament, președinte și așa mai departe?! Vor fi câteva ONG-uri, vor primi bani din exterior și vor conduce totul aici! Iată ce vor prin această lege”, a mai opinat Dodon.

În aceste condiții, în varianta actuală, Igor Dodon susține că „această lege nu poate fi adoptată”, iar Partidul Socialiștilor nu va vota în Parlament. „Dacă partenerii de coaliție a socialiștilor vor vota, aceasta înseamnă că ei încalcă Acordul coaliției semnat în martie. Acolo este scris că toate deciziile în Parlament se adoptă împreună, prin consens. Nu separat cu alte partide. Până acum aceasta s-a respectat”, a declarat el referindu-se la Partidul Democrat.

Totuși, dacă Parlamentul va adopta lege în cauză, atunci el, în calitate de șef de stat, nu o va promulga.

„Speaker-ul Parlamentului are 20 de zile pentru a trimite președintelui această lege. Eu am 15 zile ca s-o întorc înapoi. Sunt 35 de zile. Dacă mai repetăm - încă 35 de zile. Două luni și jumătate. În orice caz, în septembrie vom putea ajunge la un final logic, dar această lege nu va trece”, a conchis el.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile