Logo Realitatea.md

Dodon amenință: Dacă legile votate ieri în plen vor fi suspendate, nu vor fi achitate salarii și pensii. „Dacă vă asumați, nu aveți decât”

24 Aprilie 2020, 17:16 // Societate

Președintele Igor Dodon s-a arătat nemulțumit și, pe fondalul opunerii opoziției de a fi votat creditul rusesc în plen și al schimbului de conducere de la Curtea Constituțională (CCM), a emis un anunț cu titlul de amenințare în special către Înalta Curte. Potrivit acestuia, în cazul în care pachetul de legi aprobate ieri de către coaliția dintre deputații PSRM și o parte din PDM, vor fi suspendate de judecătorii constituționali, Guvernul condus de Ion Chicu nu va fi în stare să achite salariile bugetarilor, să distribuie pensiile.

„Nu vor fi investiți banii prevăzuți pentru sistemul medical, pentru drumuri, pentru suport către agenții economici”, a punctat șeful statului, după ședința Centrului Unic de Comandă a crizei provocate de noul tip de coronavirus.

Inițial, președintele a început cu laude către Cabinetul de miniștrii care au reușit să treacă prin Parlament modificările la bugetul de stat pentru 2020 și politica fiscală, precizând că proiectele de legi deja le-a semnat și urmează să intre în vigoare în curând.

„În termen record, de câteva săptămâni, cu un buget auster, pentru că veniturile în luna aprilie au scăzut de două ori... în asemenea condiții, Guvernul a găsit posibilitatea și a semnat acorduri în sumă de 8 miliarde de lei - bani cash - care vor fi investite în folosul cetățenilor moldoveni. Le mulțumesc deputaților care ieri au votat”, a declarat Igor Dodon.

După care a continuat cu un ton amenințător despre intenția unor deputați din opoziție de a bloca pachetul de legi prin intermediul CCM, care este utilizată ca un instrument politic: „Vreau să atenționez pe toți - și pe oponenții politici, și pe cei din CCM. În cazul în care legile votate ieri vor fi blocate, adică suspendate de CCM la cerere opoziției, atunci cel mai probabil începând cu 1 mai în Republica Moldova nu se vor achita pensiile, salariile la bugetari. Cele 1,3 miliarde de lei nu vor fi investite în sistemul medical, 1,5 miliarde de lei nu vor fi distribuite către drumuri. Nu va fi alocat suportul pentru agenți economici. Dacă cineva vrea să-și asume asta, nu are decât!”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile