Logo Realitatea.md

Dodon anunță ce a discutat cu oficialii ruși în timp ce „ne invadează omuleții verzi”. Reluarea negocierilor asupra creditului rusesc, prelungirea exportului fără taxe, etc

25 Iunie 2020, 14:09 // Actualitate

După un scurt schimb de opinii cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, despre dinamica relațiilor bilaterale moldo-ruse, șeful statului Igor Dodon, a continuat să discute problemele existente mai detaliat cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației prezidențiale, Reprezentant Special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, asta în timp ce transnistrenii instalează de la o zi la alta tot mai multe puncte de control ilegale în zona controlată de autoritățile moldovenești.

Foto: Igor Dodon/Facebook

În rezultatul dialogului pe marginea celor mai importante subiecte din agenda bilaterală, Dodon  am ajuns la următoarele înțelegeri cu partea rusă:

1. Moldova și Rusia vor relua negocierile privind acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro pentru susținerea economiei moldovenești. În zilele următoare, guvernele celor două state vor conveni asupra procedurilor ce urmează a fi întreprinse în această direcție.

2. Federația Rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a mărfurilor moldovenești. Aceasta înseamnă că începând cu 1 iulie curent, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale, ceea ce va permite producătorilor moldoveni să economisească cel puțin 20-25 de milioane de euro pe an.

3. Părțile au convenit să soluționeze problema emiterii autorizațiilor („permiselor”) pentru tranzitul mărfurilor din Republica Moldova către Federația Rusă, prin Ucraina.

4. Rusia va analiza posibilitatea de a oferi asistență umanitară sub formă de combustibil diesel, pentru întreprinderile agricole care au suferit în urma secetei fără precedent din anul curent.

De asemenea, „au fost discutate cu partea rusă mai multe chestiuni legate de măsurile de consolidare a încrederii, precum și alte aspecte ale avansării procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, asta spune Dodon, în timp ce separatiștii nu respectă sub nici o formă tratatele internaționale și naționale privind reglementarea conflictului tranansistrean.

Amintim că, în ultima perioadă, partea transnistreană a instalat cel puțin 37 de posturi ilegale de control pe teritoriul controlat de Chișinău, inclusiv în satele din Zona de Securitate, care duc spre terenurile agricole ale fermierilor moldoveni.

Instalarea acestor posturi sunt argumentate de către transnistreni drept „o măsură pe timp de pandemie”, însă o informare și o decizie oficială în acest sens nu a fost discutată și luată de membrii Comisiei Unificate de Control.

Igor Dodon efectuează o vizită de lucru de două zile, în Federația Rusă, unde ieri a participat la Parada militară din Piața Victoriei, cu sfidarea tuturor normelor epidemiologice, inclusiv prin trimiterea la Moscova și a 75 de militari moldoveni de a participa la Paradă.

Citeste tot despre: discuții, Igor Dodon, moscova, paradă, Rusia
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile