Logo Realitatea.md

Dodon are dreptul, de câteva minute, să desemneze un alt procuror general interimar decât Igor Popa

19 Iulie 2019, 14:41 // Societate

Șeful statului, Igor Dodon, are dreptul să desemneze candidatura altui procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui procuror general. 54 de deputați ai PSRM și din Blocul ACUM, adică majoritatea parlamentară, au votat acum câteva minute proiectul de interpretare a unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Procedura de desemnare a procurorul generall interimar va parcurge următoarele etape. Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procurorul general interimar până la organizarea concursului. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea vacanței funcției. 

Președintele țării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selecție a acestuia. 

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.

Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului. 

Mandatul procurorul general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a Procurorului General prin decret prezidențial.

Tot astăzi, Parlamentul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Este vorba de interpretarea articolului 17. Prin textul ”în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de Procuror General indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.  

Amintim că, în prezent, interimatul funcției de procuror general este exercitat de Igor Popa, după ce a plecat benevol din acest fotoliu Eduard Harunjen.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile