Logo Realitatea.md

Dodon califică zvonurile despre preluarea „Metalferos” de oameni din Transnistria drept „prostii”

25 Februarie 2020, 08:57 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, califică zvonurile, precum că există riscul ca Societatea pe Acțiuni „Metalferos” să fie preluată de către persoane din Transnistria, odată scoasă la privatizare, drept „prostii”.

Foto: alfanews.md

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon spune că dacă a fost scos monopolul de pe piața colectării metalului uzat, atunci oricine poate obține licență pentru a se ocupa de acest lucru. „Eu cred că sunt prostii. De unde a apărut însăși ideea asta? Tot timpul erau învinuiți cei de la guvernare că ceva fac cu „Metalferos”-ul acesta. Și eu i-am spus premierului: „Dar poate-l vindeți?”. Monopolul doar a fost exclus, el a fost anulat, orișicare întreprindere poate obține licență. Și în cazul acesta, pentru ce statul să rămână operator în domeniul acesta ca să facă nu știu ce?”, se întreabă Dodon.

Totodată, președintele țării spune că sunt „aberații” zvonurile că, prin schemele de la „Metalferos”, se sponsorizează două partide – PDM și PSRM. „Acestea sunt aberații. Lucrul acesta este imposibil odată cu liberalizarea pieței. Și pentru a scoate orice suspiciuni, las’ să apară mai mulți agenți economici să activeze în domeniul respectiv și gata. Acum doar orișicare poate să acumuleze sau să ducă la export,sau să facă ce dorește”, a afirmat Dodon.

Referitor la faptul - dacă deputatul PDM Vladimir Andronachi ar controla procesele la „Metalferos”, Igor Dodon menționează următoarele: „Eu sunt sigur că se discută mult referitor la influențe ale cuiva, dar în realitate nu este acest lucru, pentru că marea majoritate a schemelor care erau, acesta a fost obiectivul numărul 1 și pentru mine și atunci când eram împreună cu dna Maia Sandu, și pentru Guvernul Chicu, de asemenea, să fie stopate, să fie anulate și banii să vină în buget. Acesta este scopul”.

Amintim că, săptămâna trecută, președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, a declarat că actualul director al întreprinderii de stat „Metalferos” figurează doar pe hârtie, compania fiind controlată în realitate de un deputat al Partidului Democrat și de fostul director din perioada anilor 2009-2014, care este și nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Potrivit lui Valentin Eșanu, întreprinderea trebuie privatizată, însă doar după ce piața metalelor va fi cu adevărat liberalizată. Or, liberalizarea pieței metalelor a funcționat doar o lună, spune el.

CITEȘTE ȘI:

Întreprinderea de stat „Metalferos” la care activează nașul lui Dodon va fi scoasă la privatizare. Indicațiile au venit de la șeful statului

Premierul Chicu: „Moldtelecom” și „Calea Ferată” nu se regăsesc în lista de privatizări

Noul director al APP are o legătură cu șeful statului: „Mi s-a făcut această ofertă”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.0000%
USD USD 17.4546 0.0000%
RUB RUB 0.2368 0.0000%
RON RON 4.3784 0.0000%
UAH UAH 0.6257 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile