Logo Realitatea.md

Dodon către agricultorii care protestează a treia zi: De la blocarea străzilor, bani în bugetul de stat nu vor apărea (VIDEO)

12 August 2020, 13:22 // Actualitate

De la blocarea străzilor, bani în bugetul de stat nu vor apărea. Cu un asemenea mesaj a venit astăzi șeful statului, Igor Dodon, pentru agricultori, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în contextul în care fermierii și astăzi manifestează în mai multe regiuni ale țării.

Astfel, Dodon, a venit cu o statistică, unde a prezentat cât de gravă este situația în domeniul agricol, însă a ținut să precizeze că, securitatea alimentară este asigurată, chiar dacă seceta și înghețul din primăvară a afectat considerabil culturile agricole.

„Avem o secetă cum n-a mai fost în Republica Moldova de mulți ani. Depunerile atmosferice au constituit doar 30%-60% din media multi-anuală. Este roadă mică, suntem la nivel de 45-50% față de anul trecut. Dacă vorbim de grâu, acum sunt 440 de mii de tone, anul trecut a fost un milion. Securitatea alimentară a statului, chiar și ținând cont de situația dificilă din acest an, este asigurată”, spus Dodon.

Potrivit statisticilor, prezentate de șeful statului, în acest an avem următoarea situație:

  • Pentru prima grupă de cereale, anul ăsta constituie 600 mii tone. De obicei, recolta constituia anii trecuți 1,2-1,3 miliarde de tone. Roda este mică, dar suntem la 50% față de anul trecut, lucru ce ne asigură și securitatea alimentară a statului, susține Dodon. Anul acesta s-au recoltat 440 mii tone de grâu, pe când în 2019, recolta a fost de un milion de tone. Pentru uzul intern avem nevoie de circa 360 mii tone de grâu, iar în rezerva de stat mai vem încă 51 de mii de tone, susține președintele.
  • Porumb și floarea soarelui au fost anul ăsta semănate în jur de 500 de mii de hectare. Anii precedenți roada era de 2 milioane de tone, însă pentru 2020 se preconizează o roadă de un milion, adică în jumătate față de anii trecuți. Pentru uzul intern avem nevoie de 700 mii tone, lucru care va permite asigurarea securității alimentare a statului, însă fermierii vor fi în pierdere, deoarece nu vor putea exporta, porumb și floarea soarelui, de unde anii trecuți își asigurau veniturile. Anii precedenți se exporta 1,4 milioane tone.
  • Pomii fructiferi la fel au fost afectați. Din cauza înghețurilor va fi o recoltă mai mică cu până la 20 %. Cele mai afectate categorii au fost caisele, persicile și merele.

Președintele țării, susține că, fondul total al agriculturii pentru anul curent constituie 1,2  miliarde lei, comparativ cu anul trecut - 900 milioane lei, deși nu ia în calcul condițiile climaterice dificile din acest an.  De asemenea, Dodon afirmă că, suplimentar vor fi alocate 300 milioane lei, de unde fermierii vor primi un ajutor câte 1000 lei despăgubire, la prima etapă.

În acest context, Igor Dodon a precizat că autoritățile au deschis un cont special, unde cetățenii din țară și de peste hotare, pot dona pentru a susține agricultorii.

Precizăm că, fermierii și astăzi au ieșit la protest în mai multe regiuni ale țării, fiind deja a treia zi de manifestații pașnice, față de indiferența autorităților a elabora și întreprinde măsuri radicale, în vederea susținerii agricultorilor afectați de secetă.

Luni, Igor Dodon a anunțat că, autoritățile moldovenești urmează să contracteze un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a ajuta agricultorii, care au fost afectați de seceta din acest an.

La sfârșitul lunii iulie curent, Cabinetul de miniștri au aprobat Regulamentul privind repartizarea a 200 de milioane de lei din Fondul de subvenționare și Fondul de intervenție a Guvernului pentru a acoperi parțial pierderile suferite de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, viță de vie, culturi legumicole).

Conform evaluărilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, din suprafața totală de 415 mii de ha însămânțate, 322 mii ha au fost însămânțate cu grâu, iar 215 mii de ha de grâu au fost afectate de la 25% în regiunea de nord a țării până la 60-100% în centrul și sudul țării. Din 215 mii de ha de grâu – mai mult de 140 de mii de ha au fost afectate în proporție mai mare de 60%, iar productivitatea suprafețelor de grâu afectate este foarte mică – între 0,3-1,2 tone grâu la ha.

Evaluări similare au fost făcute și pentru culturile de orz și rapiță. Astfel, mai mult de 180 de mii de ha grâu, orz și rapiță sunt afectate mai mult de 60%, iar circa 19 mii de ha de culturi au fost totalmente compromise și reînsămânțate în acestă primăvară.

Prejudiciul cauzat pentru semănăturile cu grâu este de 700 de milioane de lei, cele de orz – depășește 100 de milioane de lei, iar cele de rapiță – aproape 100 de milioane de lei.

Cât și cum va fi alocat din primele 100 de milioane

 • Fiecare ha reînsămânțat – 540 de lei/ha;
 • Grâu de toamnă afectat mai mult de 60% – 500 de lei/ha;
 • Orz de toamnă – 510 lei/ha;
 • Rapiță de toamnă 700 lei/ha.

Sumele vor fi achitate prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA).

Totodată, alte 100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție a Guvernului, iar astfel sumele achitate vor fi dublate. Astfel, agricultorii care au suferit pierderi vor primi, conform declarațiilor oficiale:

 • Fiecare ha reînsămânțat – 1.080 de lei/ha;
 • Grâu de toamnă afectat mai mult de 60% – 1.000 lei/ha;
 • Orz de toamnă – 1.020 lei/ha;
 • Rapiță de toamnă 1.400 lei/ha.

Conform așteptărilor, banii vor fi alocați pe parcursul lunii august.

Ieri la întrevederea fracțiunilor parlamentare PDM, PSRM, PAS și Platforma DA pe platforma Legislativului a fost luată decizia de a crea o comisie, care va elabora strategii pentru susținerea agricultorilor afectați de seceta din acest an. 
Citeste tot despre: agricultori, CSS, Dodon, protest, roada, seceta, statistică
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile