Logo Realitatea.md

Dodon comentează plecările din PDM: „Trebuia să se întâmple inevitabil acest lucru” (VIDEO)

21 Februarie 2020, 15:33 // Politica

Șeful statului, Igor Dodon, susține că scindările care au loc în PDM „ar fi trebuit să se întâmple inevitabil”, iar acest lucru „ține de treaba lor” și nu se va implica în acest proces. Declarațiile au fost făcute în cadrul platformei online „Președintele vorbește”.

Potrivit lui Igor Dodon, în majoritatea partidelor care au fost la guvernare, după plecarea de la putere au început tulburările. „Ei au decis unii să meargă separat, unii au rămas, dar nu e important asta. Important este ce va urma în acest an”, a spus Dodon. 

În opinia sa, sunt trei posibile scenarii. Primul ar fi că se va menține situația de astăzi. Guvernul, fără a avea susținerea unei majorități parlamentare stabile, va veni cu proiecte de legi în Parlament care ar putea fi votate de toți deputații, inclusiv de grupul demoraților care au plecat. Al doilea scenariu este o posibilă coaliție cu PDM, care nu trebuie exclusă, spune Igor Dodon.

Al treilea scenariu sunt alegerile parlamentare anticipate, care în opinia președintelui ar fi o problemă pentru Republica Moldova, deoarece pentru „șase-opt luni societatea va fi în bătălii politice”. „Plus că vreo 70 de milioane de lei se vor cheltui”.

Igor Dodon crede că alegeri anticipate își dorește lidera PAS, Maia Sandu, pentru că este în afara Parlamentului și vrea să revină. La fel, liderul Partidului Politic Şor, Ilan Şor, „care ar vrea să destabilizeze situația pentru că s-a apucat mai serios procurorul general și de furtul miliardului, și de aeroport, și de tot absolut”.

Amintim că, săptămâna aceasta, 6 deputați PDM, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Grigore Repeșciuc, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici au anunțat că părăsesc formațiunea parlamentară PDM, pentru faptul că, PDM „cohetează cu PSRM” și doresc să formeze o coaliție.

Ulterior, aceștia au anunțat că au format un grup parlamentar „Pro-Moldova”, care va activa ca fracțiune separată în Legislativ. De menționat că, acestui grup de deputați li s-au adăugat și unele organizații teritoriale PDM. Este vorba de cea din Dondușeni și cea din Rezina.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.7752%
USD USD 17.2272 0.1325%
RUB RUB 0.2448 0.9901%
RON RON 4.0205 0.9364%
UAH UAH 0.6337 -1.7062%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile