Logo Realitatea.md

Dodon critică activitatea Guvernului din plenul Parlamentului. Se arată nemulțumit cum funcționează unele ministere (VIDEO)

16 Septembrie 2019, 14:12 // Politica

Președintele țării, Igor Dodon, a venit astăzi cu un discurs în plenul Parlamentului, unde în mare parte a criticat activitatea Guvernului, și a aliaților de guvernare – Blocul ACUM, arătându-se nemulțumit în special de ministerele ce se ocupă de politicile economice și sociale.

Captură Video

În discursul său, șeful statului a amintit colegilor din coaliție, că atunci când a mers împreună la crearea majorității parlamentare și a guvernului, atât el cât și PSRM și-au asumat anumite riscuri.

„Atunci când i-am susținut pe colegii mei din PSRM, pentru a crea o majoritate parlamentară, ne-am asumat o răspundere enormă. Am acceptat practic să cedăm Blocului ACUM toate funcțiile din Guvern, deși PSRM are cea mai mare reprezentare în Parlament. Dacă am făcut acest lucru nu înseamnă că nu vom fi responsabili și interesați de actul guvernării. Guvernarea per ansamblu trebuie să se preocupe de toate problemele, indiferent de etnie, principii politice sau geo-politice. Trebuie să trecem din euforie și să începem a lucra. Nu vom rezolva problemele cetățenilor dacă ne vom plânge că foștii guvernanți au devalizat această țară. Este adevărat asta, însă e timpul să ne apucăm să schimbăm aceste lucruri”, a spus Dodon.

Igor Dodon a menționat că nu este mulțumit de felul cum funcționează unele ministere și anume cele care se ocupă de politicile sociale și protecție a familiilor social vulnerabile, precum și de politicile economice și a dat de înțeles că dacă acești miniștri nu se descurcă cu atribuțiile ar fi bine să-și dea demisia și să vină în locul lor profesioniști.

Totodată, șeful statului a îndemnat Cabinetul de miniștri să meargă în teritoriu și să facă cunoștință cu problemele care se confruntă cetățenii. Dodon s-a arătat nemulțumit de faptul că au fost stopate mai multe proiecte, care aduceau beneficii oamenilor, iar Guvernul ar epura pe criterii politice și nejustificat mai mulți funcționari profesioniști din guvernările anterioare.

Președintele țării, s-a arătat indignat și de faptul că până în prezent nu a văzut o agendă clară a Guvernului, privind îndeplinirea reformelor, de aceea a venit cu propunerea de a reseta o astfel de agendă pentru perioada imediat apropiată.

Discursul integral al șefului statului, Igoe Ddon, ținut în plenul Parlamentului îl puteți găsi AICI.

Drept reacție la discursul și prezența lui Dodon în Parlament, PDM a specificat că acest lucru a demonstrat că „Procuratura este controlată politic, de către Igor Dodon, conducătorul din umbră al PSRM”.

„Societatea rămâne frapată de faptul că acțiunile procurorilor sunt anticipate, prin anunțuri, de către șeful statului ori de către ministrul de Interne, Andrei Năstase. Cei doi nici nu se ascund că dețin controlul asupra Procuraturii Generale. PDM condamnă subordonarea politică a tuturor instituțiilor de drept ale statului, inclusiv Procuratura Generală. Facem apel repetat la ambasadele străine acreditate la Chișinău, dar și întreaga comunitate internațională, să ia act de derapajele anti-democratice ale guvernării PSRM-ACUM și să intervină pentru a scoate de sub influența politică instituțiile care trebuie să fie independente. Utilizarea procuraturii și a poliției împotriva oponenților politici actualei guvernări compromite alegerile locale generale din 20 octombrie. Putem afirma că procesul de falsificare a alegerilor locale este în plină desfășurare”, se arată într-un comunicat al PDM.

Amintim că, astăzi Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară, pentru a examina proiectul de lege privind reformarea Procuraturii Generale.

Citeste tot despre: critică, discurs, Igor Dodon, ministere, Parlament
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3962 0.0000%
USD USD 17.5906 0.0000%
RUB RUB 0.2716 0.0000%
RON RON 4.0831 0.0000%
UAH UAH 0.7171 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile