Logo Realitatea.md

Dodon critică decizia Curții Constituționale după ce l-a suspendat temporar din funcție: „E cea mai mare crimă potrivit Constituției!” (VIDEO)

25 Octombrie 2017, 13:52 // Politica

Președintele Igor Dodon susține că oferirea de către Curtea Constituțională a atribuțiilor sale speakerului Parlamentului Andrian Candu în cazul de numire în funcție a candidatului propus la șefia Ministerului Apărării este cea mai mare crimă potrivit Constituției Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute printr-un interviu on-line pentru un post TV rusesc.

„A fost luată decizia ca în cazuri concrete în ceea ce ține de ministrul Apărării, funcțiile președintelui să fie îndeplinite de speakerul Parlamentului. Ar fi crect să spunem că aceasta este o uzurpare a puterii. Este cea mai mare crimă potrivit Constituției Republicii Moldova”, a declarat Dodon.

Potrivit lui, cei de la guvernare vor un scenariu asemănător cu cel din Ucraina și așteaptă să inițieize procesul de demitere a președintelui.

„Vor să ajungă la scenariul evenimentelor din Ucraina. Guvernarea înțelege că nu vor putea câștiga la alegerile următoare de aceea mă provoacă pe mine și partidul socialiștilor la acțiuni extreme. Cred că ei vor să scoatem oamenii în stradă, pe acest fon să fie intezis PSRM, să-i facă impeachment președintelui și să treacă la o varintă mai drastică a fărădelegii”, a subliniat acesta.

Președintele țării, Igor Dodon, a fost suspendat temporar din funcție, iar atribuțiile sale au fost preluate de către președintele Parlamentului după ce acesta a refuzat deliberat să-și execute atribuțiile constituționale de numire în funcție a candidatului propus la șefia Ministerului Apărării. 

De menționat că ieri, în cadrul unei emisiuni, Andrian Candu a subliniat că procedura de demitere a președintelui este una lungă și constisitoare care ar putea duce la o criză politică.

Realitatea.md amintește că noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, a depus ieri jurământul în fața președintelui Parlamentului, Andrian Candu, și a prim-ministrului, Pavel Filip. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la Reședința de stat, iar decretul a fost semnat de speaker.

Citește și: 

Guvernul îl va înainta repetat pe Eugen Sturza la Ministerul Apărării. Filip: Dacă Dodon refuză, încalcă conștient Constituția (VIDEO)

Dodon l-a refuzat pe Eugen Sturza și a propus candidatul său la funcția de ministrul al Apărării: Nu vă place, treaba voastră! (VIDEO)

Consilierul lui Dodon condamnă dur decizia CCM: ”Pentru o asemenea hotărâre se poate face pușcărie” (VIDEO)

Decizie de ultimă oră a CCM: Guvernul desemnează candidatul la funcţia de ministru al Apărării (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile