Logo Realitatea.md

Dodon cu acuzații grave! Învinuiește alte state de rezultatul pe care l-a acumulat la alegeri: „Unii își bagă nasul prea adânc”

20 Noiembrie 2020, 16:43 // Politica

Igor Dodon insistă că s-a fraudat votul în diasporă, referindu-se la țările UE, precum că acolo a fost organizată transportarea alegătorilor către secțiile de vot. Ba mai mult, a enumerat mai mulți factori, care după părerea sa, a influențat procentajul pe care l-a acumulat în turul II al prezidențialelor, cum ar fi: implicarea SUA în alegeri sau a ong-urile finanțate din extern.

„Sunt mai multe întrebări și după cum am mai spus vor fi depuse contestații la CEC și instituțiile care urmează pe cale legală. Despre fraudarea votului în țările membre UE e clar. Sunt primele alegeri din ultimii 10 ani, când lumea nu a ieșit în stradă. Vă rog să apreciați. Un politician responsabil, dar eu mă consider un politician responsabil, nu trebuie să destabilizate situația în țară”, a declarat Igor Dodon, la ediția „Președintele Igor Dodon răspunde”, din 20 noiembrie curent.

„Au votat cu buletine expirate. Noi am sesizat asupra acestor probleme. Avem în Italia caz că s-a votat cu pașaport anulat, tăiat. E fixat. De aceea, mergem la CEC să demonstrăm fraudarea alegerilor și destul de masiv”, a continuat acesta.

„Ce au arătat alegerile din țară? Au arătat că legitimitate și susținere masivă au doi politicieni: Igor Dodon pe stânga și Maia Sandu pe dreapta. În interior am acumulat mai mult de 49 la sută și asta în condiții de pandemie, secetă și când toți băteau în mine. Cei care m-au susținut, vă rog, să fiți calmi. Eu știu că vă doare undeva în suflet, că-mi scrieți sute de mesaje, clar că este neplăcut... Femei mă opresc în stradă plângând și mă întreabă ce va fi mai departe? Vă promit că mă voi lupta pentru interesele voastre. Jumătate de țară a votat pentru mine... Cei care au votat-o pe Maia Sandu, vă înțeleg poziția. Poate 10-15 la sută au votat pentru schimbări, pentru că s-au obosit de Covid-19. Ați crezut că dacă o veți vota, veți schimba poate ceva”, a adăugat Igor Dodon.

Întrebat despre atitudinea sa față de diasporă, președintele a explicat că nu este una „rea”. „Sunt prieteni acolo, rude. Cumnatul lucrează la Moscova, verișorii la Padova, Italia. Finul cu fina sunt în Portugalia. Sunt oamenii noștri acolo”.

Totodată, Igor Dodon dă de înțeles că, totuși, forțe externe au influențat rezultatul și s-a arătat de nemulțumit că nemijlocit diaspora din Federația Rusă a votat mai puțin decât cea din țările UE. „România e clar că a susținut-o pe Maia Sandu la alegeri. Este mare fericire că un cetățean al României este președinte ales. A fost un vot geopolitic. Am avut o mobilizare joasă în Federația Rusă, unde sunt câteva sute de mii de cetățeni moldoveni. Sunt ferm convins că după mobilizarea din UE, la următoarele alegeri va fi o mobilizare la fel de mare și în Rusia. Eu am doar cetățenia Republicii Moldova, nu am cetățenia Federației Ruse. Nu critic pe cei care au altă cetățenie, dar președintele țării trebuie să aibă o singură cetățenie și asta trebuie să fie reglementat.

Cât despre alte influențe externe, Igor Dodon a dat de înțeles ceva legat de SUA, făcând următoarele declarații: „Dacă americanii au influențat alegerile?! N-o să comentez, pentru că peste o oră am întâlnire cu ambasadorul SUA la Chișinău (n.r. Dereck Hogan). Dacă spun tot ce cred eu, n-o să vină. Trebuie să trăim bine cu toți... Unii își bagă nasul prea adânc.

„Avem peste 14 mii de ong-uri, multe finanțate de Occident și au fost de partea oponentului meu. Trebuie să ne gândim cum reglementăm și asta în viitor. Unele țări în genere au restricționat finanțările externe. PSRM va veni cu propuneri”, a conchis Igor Dodon.

Ediția „Președintele Igor Dodon răspunde” poate fi urmărită integral mai jos.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 -0.1920%
USD USD 17.5751 0.0319%
RUB RUB 0.2386 0.1259%
RON RON 4.3335 -0.2761%
UAH UAH 0.6337 0.3484%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile