Logo Realitatea.md

Dodon, despre invalidarea mandatului lui Năstase: „A fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care nu s-ar fi isprăvit”

20 Iunie 2018, 09:32 // Politica

După ce ieri mandatul primarului ales al capitalei Andrei Năstase nu a fost validat, președintele Igor Dodon, care l-a susținut pe Ion Ceban în campania electorală, a comentat decizia magistraților Judecătoriei sectorului Centru, menționând că astfel apar mute semne de întrebare. 

„Noi cunoaștem care sunt încălcările lui Andrei Năstase, dar care sunt încălcările lui Ion Ceban? Daca s-a mers pe asa decizii cardinale, de ce Ion Ceban nu a fost declarat câștigător al alegerilor, odată ce contracandidatul său a fost exclus pentru încălcarea legislației? Nu exista nici o plingere, contestare in instanta impotriva lui Ion Ceban. Mi se pare că aici avem de-a face iarăși cu standarde duble și justiție selectivă”, a scris Dodon într-o postare pe rețele de socializare. 

Acesta a subliniat că dacă făcea Ion Ceban ceea ce făcuse Năstase în campanie, ar fi fost exclus încă din turul I.

„Acum, Andrei Năstase a fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care el nu s-ar fi isprăvit, din cauza incompetenței sale și lipsei de experiență administrativă. Poate era mai bine ca lui Năstase să-i fie oferită posibilitatea să-și demonstreze capacitățile sau incapacitățile sale de conducator, să vadă toată lumea cât de steril e în fața problemelor reale, unde populismul nu ajută”, a subliniat președintele. 

Potrivit lui, cineva se teme tare ca socialiștii să nu beneficieze de sprijin din străinătate în alegerile parlamentare: „Precedentul lui Năstase, care a profitat de susținere directă de la politicieni străini în campania electorală, eurounioniștii de la guvernare l-au considerat prea periculos în perspectiva parlamentarilor”.

Realitatea.md amintește că ieri, magistrații Judecătoriei sectorului Centru nu au validat mandatul primarului ales al capitalei Andrei Năstase. Judecătorii au decis că alegerile nu au fost legale. 

Amintim că, procesele verbale din turul doi al alegerilor au fost expediate instanței de judecată pe 11 iunie. Prima ședința de judecată urma să aibă loc pe 15 iunie, însă a fost amânată, după ce au fost depuse mai multe contestații privind presupuse încălcări în ziua alegerilor. 

Următoarea ședință de judecată, stabilită pentru data de 18 iunie, de asemenea, nu s-a finalizat cu vreo decizie, or, Consiliul de Circumscripție Electorală a cerut recuzarea judecătorul Valentin Lastavețchi.

Andrei Năstase a câștigat alegerile locale noi din capitală pe 3 iuni, în fața contracandidatului său Ion Ceban, cu un rezultat de circa 52%.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 0.0000%
USD USD 16.6303 0.0000%
RUB RUB 0.2215 0.0000%
RON RON 4.0373 0.0000%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile