Logo Realitatea.md

Dodon face lumină în cazul cedării dreptului de gestiune AIC: Nu au fost înstrăinate cotele de capital ale Avia Invest (VIDEO)

23 August 2019, 15:06 // Economie

Dreptul de gestiune a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) nu a fost cedat companiei străine NR Investments Ltd. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de către șeful statului, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Potrivit lui Dodon, în toamna anului 2013, atunci când a fost semnat acordul de dare în gestiune a AIC unui agent economic, pentru o perioadă de 49 de ani, statul a fost prejudiciat.

„Există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat. Agentul economic trebuia să vină cu o investiție totală de 244 de milioane de euro. Eu vă dau doar un exemplu: în acordul de concesiune a fost indicat că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de 9 euro. Doar anul trecut numărul de pasageri a fost de 2,8 milioane, investitorul acumulând peste 24 de milioane de euro – într-un an. Înmulțiți suma dată la 49 de ani și veți ajunge la suma de aproape 1 miliard de euro. Respectiv despre ce fel de investiție personală a agentului economic vorbim noi, dacă ei pe spatele oamenilor fac câștig”, a spus Dodon.

Referitor la ultimele informații apărute în presă, precum că „AIC a fost revândut”, șeful statului a menționat că acest lucru nu a avut loc, iar activele companiei, care gestionează Aeroportul nu au fost vândute, ba mai mult acestea sunt blocate.

„Așa cum a fost un an în urmă, cine era proprietar la Avia-Invest, este și acum, nu s-a schimbat nimic. Mai mult decât atât, este blocată posibilitatea de a ceda cotele din capitalul Avia-Invest”, a precizat Igor Dodon.

În aceeași ordine de idei, președintele țării consideră că, „statul ar trebui să rezilieze contractul de dare în gestiune a Aeroportului Internațional Chișinău, companiei Avia Invest, deoarece statul a fost prejudiciat, iar banii care au fost investiți până acum în dezvoltarea infrastructurii aviatice ar proveni din furtul miliardului”.

CITEȘTE ȘI:

(FOTO) Proprietarul Avia Invest a aterizat la Chișinău cu un avion privat

Statul nu poate influența situația care are loc cu aeroportul de la Chișinău. Între timp, străinii se vor îmbogăți „din aer”

Tranzacția cu aeroportul a ajuns, într-un final, la urechile lui Dodon. A convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate

Citeste tot despre: AIC, Avia Invest, drept, Igor Dodon
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile