Logo Realitatea.md

Dodon i-a trimis o scrisoare lui Medvedev: „Stimate Dmitri Anatolievici...” (DOC)

10 Ianuarie 2019, 11:09 // Politica

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a expediat prim-ministrului Federației Ruse, Dmitri Medvedev, o scrisoare în legătură cu noile modificări în legislația rusă care ar putea crea dificultăți pentru exportul moldovenesc.

Foto: sputnik.kg

„De la 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, realizând astfel înțelegerile obținute anterior de Președinții FR și RM.

Însă de la 1 ianuarie, a intrat în vigoare și o altă Hotărâre a Guvernului Federației Ruse prin care este interzis importul mărfurilor ucrainești în Rusia, precum și a mărfurilor din alte țări, care sunt întroduse pe teritoriul FR prin tranzitarea teritoriului Ucrainei. 

Această Hotărâre a creat riscuri pentru anumite categorii de mărfuri moldovenești, cum ar fi produsele vinicole și conservele, întrucât, potrivit noilor reguli, acestea trebuie livrate pe teritoriul Rusiei evitând Ucraina, ceea ce sporește semnificativ cheltuielile de transport.

Pentru soluționarea problemei respective suntem în contact cu conducerea FR.

Astfel, anunț agenții economici din Moldova (producătorii și exportatorii) că Președintele Republicii Moldova a luat sub control personal rezolvarea problemei și soluția va fi identificată în zilele apropiate”, a scris Igor Dodon pe contul său oficial de Facebook.

(Click pentru a mări imaginea)

La sfârșitul anului 2018, Dmitri Medvedev a semnat un decret în acest sens ca răspuns la sancțiunile emise de către Ucraina. În fapt, Kievul a interzis introducerea în țară din Rusia a mai multor produse, printre care amidon de porumb, glucoză și sirop de glucoză sau maltodextrină.

CITEȘTE ultimele știri despre ce se întâmplă în politica externă privind Republica Moldova, Ucraina și Rusia:

Petro Poroșenko: Rusia a început deja să se implice în procesele electorale din Ucraina și Moldova 

Citeste tot despre: Dmitri Medvedev, Igor Dodon, scrisoare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile