Logo Realitatea.md

Dodon și Usatîi au blocat bulevardul Ștefan cel Mare ILEGAL! ”Sunt probe care demonstrează acest lucru”

05 Octombrie 2015, 10:48 // Societate

Corturile instalate în seara zilei de vineri pe bulevardul Ștefan cel Mare de către susținătorii lui Igor Dodon și Renato Usatîi este o acțiune ilegală. Potrivit autorităților municipale, ”sunt probe care demonstrează acest lucru”.  

Foto: facebook.com/Igor Dodon

Șefa Direcției asistență juridică a Primăriei mun. Chișinău, Diana Gurschi, a declarat că în seara zilei de vineri, 2 octombrie, la ora 16.53, la Cancelarie a fost înregistrată declarația PSRM, prin care s-a solicitat spațiul în ceea ce ține de bulevardul Ștefan cel Mare. Asta în timp ce Cancelaria se închide la ora 17.00 și nu este suficient timp pentru a forma o comisie și a analiza cererea depusă.

”În timpul respectiv nu s-a întrunit nicio comisie pentru a analiza cererea. Urmează ca MAI să prezinte informații că s-a constatat această încălcăre și deja cu legea privind la întruniri. Bulevardul a fost blocat ilegal pentru că manifestația nu a fost autorizată. Sunt probe care demonstrează acest lucru”, a declarat Gurschi, în cadrul ședinței operative a Primăriei.  

Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că este vorba de un abuz al dreptului cu privire la întruniri pașnice. Mai mult, acesta a cerut ca suplimentar, pe lângă cererea în instanța de judecată, să fie depusă o solicitare privind situația creată de vineri până duminică noaptea, având în vedere faptul că a fost adus un TIR, din care au fost descărcate materialele necesare pentru instalarea corturilor pe carosabil. 

”Legea a fost încălcată. Art 8 și 9 au fost încălcate clar. Nu ai voie să încalci drepturile altor cetățeni și să creezi incomodități disproporționate. Depunerea cererii la ora 16.53 la Primărie arată că au trișat. Evident în 7 minute nu ai cum să depui o cerere de chemare în judecată, pe care trebuie să o examineze în 3 zile. Argumetul să fie adus TIR-ul, care a fost adus cu corturi. Ei știau ce aveau de gând să facă cu multe zile înainte, dar au venit și și-au bătut joc. Jucau fotbal, asta nu este protest... este un abuz al dreptului cu privire la intruniri pașnice. O hotărâre trebuie să prevadă că așa ceva nu este posibil. Este evident că s-a făcut o bătaie de joc. Cerem să fie trași la răspundere pentru faptul că au trișat”, a spus Chirtoacă.

Realitatea.md amintește că susținătorii lui Igor Dodon și Renato Usatîi au instalat în seara de vineri - 2 octombrie - spre sâmbătă, mai multe corturi pe bulevardul Ștefan cel Mare. Astfel, ”Orășelul Victoriei” s-a extins până la intersecțiile cu Sfatul Țării și chiar Lazo. 

Sâmbătă, edilul capitalei a anunțat că acţiunea de protest se desfăşoară cu încălcarea Legii privind întrunirile, care stipulează expres că sunt interzise întrunirile prin care se urmăreşte încălcarea ordinii publice sau drepturile şi libertăţile altor persoane.

Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, a menționat că ”tot ce s-a făcut în ultima săptămână este legal sau în limitele legii, dar nu sunt încalcări grave”. 

CITEȘTE ȘI:

Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost DEBLOCAT. Transportul public, din nou pe traseul stabilit (VIDEO)

Corturile de pe bulevardul Ștefan cel Mare, instalate legal sau ilegal? Ce spune Dodon, Poliția și Primăria

NO COMMENT! Igor Dodon și Renato Usatîi au blocat bulevardul Ștefan cel Mare, amplasând corturi pe carosabil - FOTO, VIDEO

Dorin Chirtoacă, despre acțiunile lui Dodon și Usatîi: ”Maidan ca la Kiev, dar pe dos, în favoarea Moscovei”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile