Logo Realitatea.md

Dodon îi ceartă pe cei patru deputați socialiști care au propus interzicerea simbolurilor comuniste secera și ciocanul: Voi ce nu vedeți ce semnați?

26 Iunie 2020, 17:28 // Politica

După ce patru deputați ai Partidului Socialiștilor au venit cu un proiect de lege privind interzicerea simbolurilor totalitariste, inclusiv și cele comuniste, PSRM a venit ieri cu o reacție precizând că „s-au răzgândit și au retras inițiativa legislativă”, iar astăzi, șeful statului, liderul informal al socialiștilor, i-a certat pe cei patru parlamentari, Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Nichita Țurcan și Vitalii Evtodiev, care au propus acest proiect.

Foto: IPN

„În ce privește inițiativa legislativă, ieri ne-am clarificat. În proiectul de lege pentru interzicerea promovării fascismului au fost scoase toate trimiterile la această chestiune. Ieri le-am spus colegilor care au semnat acest proiect: voi nu vedeți ce semnați? Eu înțeleg dacă o organizație neguvernamentală v-a dat proiectul, v-a rugat ca să-l semnați. Înțeleg că sunteți deputați primul an, dar uitați-vă ce e acolo. Nu doar în lege, dar și în nota informativă”, a spus Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”.

Totodată, Dodon a precizat că „nimeni nu va interzice simbolica comunistă atâta timp cât el este președinte și nici nu va permite să se întâmple acest lucru”.

„Însăși ideea este una bună. Astfel de legi sunt în Sirael, de exemplu. Pentru nerecunoașterea Holocaustului sau permiterea revenirii nazismului este urmărirea penală. Acesta e sensul inițiativei legislativei. Cred că în Republica Moldova avem nevoie de o astfel de lege”, a mai adăugat șeful statului, ceea ce reiese că regimul totalitarist nazist trebuie condamnat și interzis pe teritoriul țării noastre, însă nu și cel comunist, care printre altele a fost mult mai restrictiv în privința respectării drepturilor omului.

Unul dintre autorii iniţiativei, socialistul Vasile Bolea, care este și președintele Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități susține că amendamentul cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste a apărut „ca prin miracol” în proiectul de lege inițiat doar de cei patru deputați socialiști.

„Inițial, articolul 2 din acest proiect, care a stârnit mari neînțelegeri, el nu era. Prin miracol, nu știu cum să spun, trebuie să facem o investigație ca să vedem cum a apărut în proiect și cine l-a propus. Ca și coautori am luat decizia ca să retragem acest proiect", afirmă Vasile Bolea.

Precizăm că, proiectul de lege privind modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Codului Penal, este propus de către deputaţii Vasile Bolea, Gaik Vartanean, Nichita Țurcan și Vitalii Evtodiev. Inițiativa legislativă publicată pe site-ul Parlamentului prevede sancțiuni de până la 50 de mii de lei și închisoare de până la 3 ani pentru confecționarea, vânzarea sau răspândirea simbolurilor fasciste, rasiste și xenofobe, dar și utilizarea lor în public.

De asemenea, în proiect se propune modificarea Legii cu privire la libertatea de exprimare, astfel încât să fie interzise răspândirea şi sau utilizarea simbolurilor fasciste, rasiste şi xenofobe, propagarea şi sau utilizarea în scopuri politice a simbolurilor regimului comunist totalitar, mai exact secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri. Printre altele s-a propus interzicerea ideologiilor totalitare, fasciste, rasiste şi xenofobe, precum şi negarea Holocaustului.

În aceste cazuri, se prevede pedeapsa cu închisoare de până la 10 ani. Pentru persoanele juridice, se propune şi o amendă de până la 150 de mii de lei cu lichidarea organizației.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile