Logo Realitatea.md

Dodon îl recunoaște pe Lukașenko ca președinte. Guvernul are o poziție, pe care a spus-o doar MAEIE-ului. MAEIE-ul însă tace încă!

25 Septembrie 2020, 11:53 // Politica
  • Care este poziția dvs. față de rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus?
  • Îl recunoașteți pe Aleksandr Lukașenko în calitate de președinte ales legitim?
  • Ce opinie aveți despre ceremonia de depunere a jurământului în secret?
Sunt trei întrebări pe care Realitatea.md le-a adresat, printr-o solicitare, către Președinția Republicii Moldova, Guvernului și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Un prim răspuns am primit de la Igor Dodon.

„Eu am răspuns la această întrebare, cu o lună și jumătate în urmă, atunci când l-am felicitat pe domnul Lukașenko”, ne-a răspuns președintele Igor Dodon, doar că la ediția vlogului său de vineri, 25 septembrie.

Cu o zi înainte, consilierul pe comunicare din cadrul Guvernului, Boris Harea, ne-a contactat și ne-a explicat că Executivul și-a formulat poziția printr-un comunicat de presă al MAEIE.

„Vă rugăm să faceți referire la acel comunicat”, a declarat Boris Harea.

Între timp, însă, MAEIE tace încă.

Este de menționat că, în conformitate cu legislația în vigoare, instituțiile publice au un termen pentru a răspunde la solicitările mass-mediei. Este vorba de „nu mai târziu de 15 zile de la data înregistrării cererii de acces la informație”.

Până la ora publicării știrii, atât opoziția, cât și comunitatea internațională, în special în persoana SUA și a Uniunii Europene, nu au recunoscut rezultatele voturilor și legitimitatea scrutinului. Chiar și țara vecină - Ucraina. Pe de altă parte, Rusia, China, Tajikistan, Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Turcia, Venezuela și Siria l-ar recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în calitate de președinte ales legitim.

Amintim că acesta a fost învestit pentru al șasea mandat de președinte al Belarusului miercuri, 23 septembrie într-o ceremonie de depunere a jurământului în secret. Totul s-a aflat abia după eveniment, ceea ce a trezit din nou proteste în stradă.

Protestele cetățenilor se încearcă a fi stopate violent de către forțele de ordine. Presa independentă locală a scris despre o serie de cazuri grave, când oamenii legii au bătut crunt protestatarii.

Alegerile prezidențiale au avut loc pe 9 august. Rezultatele oficiale ale scrutinului sunt: peste 80% din alegători pentru Aleksandr Lukașenko, iar 10% - pentru candidata opoziţiei Svetlana Tihanovskaia. Opoziţia este convinsă că votul a fost fraudat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 0.0000%
USD USD 17.0468 0.0000%
RUB RUB 0.2217 0.0000%
RON RON 4.1385 0.0000%
UAH UAH 0.6030 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile