Logo Realitatea.md

Anunțul lui Dodon după întrevederea cu PSRM și Blocul ACUM: Sunt trei variante de soluționare a crizei din interiorul coaliției (VIDEO)

08 Noiembrie 2019, 12:32 // Politica

Președintele țării, Igor Dodon a avut întrevedere cu fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor și cea a Blocului ACUM, unde au discutat despre scenariile care ar putea avea loc, pentru a evita căderea Guvernului Sandu.

 În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon, a declarat că sunt trei scenarii care ar putea avea loc astăzi în Parlament. „În calitate de președinte, am avut o discuție cu deputații din Blocul AcUM și cu cei din PSRM. Există doar trei scenarii: prim-ministrul își retrage proiectul de modificare a legii Procuraturii și nu se depune moțiunea de cenzură de PSRM împotriva Guvernului – unu, se votează astăzi proiectul Executivului în Parlament, în ambele lecturi – doi și trei Guvernul nu renunță la inițiativa sa, se depune moțiunea de cenzură și este demis întreg Cabinetul de miniștri”, a spus Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că cei din Blocul ACUM optează pentru primele două variante, deoarece ei tot își doresc păstrarea coaliției și a Guvernului. „Am discutat cu deputații din Blocul ACUM și ei mi-au zis că nu își doresc ruperea acodrului semnat între ei și PSRM și contra semnat de către mine. Ei optează pentru a își retrage proiectul Guvernul, însă tot azi, să fie votată această inițiativă legislativă în Parlament, în ambele lecturi. Urmează să se examineze aceste inițiative și în scurt timp se va decide”, a specificat Dodon.

De asemenea, Igor Dodon, a venit cu inițiativa să trimită propunerea asumată de Guvernul Sandu la Comisia de la Veneția pentru a o expertiza, „pentru că unii spun că nu este constituțională”, a spus Dodon.

Președintele țării a mai declarat că la discuțiile cu Blocul ACUM nu a participat prim-ministra Maia Sandu și nici ministrul de Interne, Andrei Năstase, ci doar deputații din Bloc. În aceeași ordine de idei, șeful statului a conchis că, în ultimele 12 ore nu a avut discuții cu nimeni, iar PSRM nu a dus negocieri cu nici un alt partid politic parlamentar pentru a forma o altă coaliție de guvernare, în cazul căderii Guvernului Sandu.

Amintim că, PSRM au avut astăzi la fel o întrevedere cu prim-ministra Maia Sandu, unde au discutat despre situația creată și au menționat că insistă pe faptul ca să-și retragă proiectul privind modificarea legii Procuraturii, inițiativă asupată în fața Parlamentului, fără a o supune consultărilor și dezbaterilor în Legislativ. Avertismentul socialiștilor ar veni ca un ultimatum pus celor din Blocul ACUM, care mai au timp până la ora 15.00, când urmează să aibă loc ședința Parlamentului, unde se va examina moțiunea de cenzură impusă Guvernului Sandu de către PSRM din cauza acestor neînțelegeri în interiorul aleanței.

CITEȘTE ȘI:

PSRM după discuțiile cu prim-ministra: Ne-au desconsiderat. Maia Sandu este o simbioză dintre Plahotniuc și Filat (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2244 -0.3747%
USD USD 17.4348 0.1131%
RUB RUB 0.2726 -0.1465%
RON RON 4.0365 -0.4268%
UAH UAH 0.7123 0.5080%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile