Logo Realitatea.md

Dodon le promite cetățenilor din Găgăuzia că va veni cu o inițiativă legislativă actualizată asupra pachetului de legi privind statutul regiunii (VIDEO)

21 Ianuarie 2020, 17:37 // Politica

Necesitatea adoptării pachetului de legi de armonizare a legislației regionale cu cea națională a fost discutată la Comrat de către conducerea Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, bașcanul Irina Vlah și președintele Republicii Moldova Igor Dodon. De asemenea, a fost discutată posibilitatea de „desconcentrare” a organelor naționale ale puterii la nivel de autonomie, ținând-se cont de doleanțele acesteia, transmite IPN.

Președintele Igor Dodon a menționat în cadrul unei conferințe de presă de la Comrat că a fost abordat subiectul cu privire la statutul special al Găgăuziei, chestiune, care potrivit lui, este discutată de mai bine de 25 de ani, iar o decizie așa și nu există. „Mă adresez locuitorilor din UTA Găgăuzia, dumneavoastră cunoașteți poziția mea. Eu susțin adoptarea legii în acea formă convenită cu Adunarea Populară a Găgăuziei. Vă reamintesc că în 2018, acea majoritate parlamentară de atunci a adoptat prevederi legale într-o altă formă, însă eu nu le-am promulgat și le-am întors în legislativ. Am discutat astăzi cum ne vom mișca în privința acestor inițiative legislative și am convenit că îmi va fi transmisă o variantă actualizată, pe care o vom putea promova ca inițiativă prezidențială”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Cîssa, a declarat că în cadrul discuțiilor a fost abordată reluarea activității Grupului de lucru constituit din deputații din Adunare și cei din Parlamentul Republicii Moldova. „Cunoaștem că Grupul de lucru din partea Parlamentului este deja constituit, iar grupul de lucru al Adunării Populare doar și-a întrerupt activitatea. Însă, sperăm că activitatea pe această platformă va fi reluată”, a notat Vladimir Cîssa.

În cadrul vizitei președintelui Igor Dodon în Autonomia Găgăuză, de asemenea, au fost inspectate lucrările de construcție ale stadionului de fotbal din Comrat. Complexul sportiv este construit cu suportul autorităților turcești, iar aproape jumătate din lucrări sunt finalizate.

De asemenea, Dodon a vizitat și Fabrica de vin Comrat, care este una dintre cele mai mari din regiune.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile