Logo Realitatea.md

Dodon n-a fost prezent la învestirea lui Zelenski. Președinția îl învinuiește pe Poroșenko

21 Mai 2019, 07:35 // Politica

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, dar nu a fost prezent la ceremonia de învestire a ultimului. Presa și-a dat întrebări, iar Președinția a emis un comunicat prin care a dat de înțeles că de vină ar fi fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko.

Foto: Independent

„Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis felicitări domnului Vladimir Zelenski cu ocazia învestirii sale în funcția de Președinte al Ucrainei, dorindu-i succes și realizări importante în această funcție de mare responsabilitate.

Totodată, Igor Dodon și-a exprimat speranța că în timpul apropiat va fi organizată o întrevedere bilaterală, pentru a discuta întregul spectru de probleme ce țin de relațiile de cooperare cu Ucraina în toate domeniile de interes reciproc”, se menționează în comunicat.

În același comunicat mai scrie cu referire la declarațiile consilierului prezidențial Aureliu Ciocoi că: „În mod tradițional, Republica Moldova are stabilite relații de prietenie și de parteneriat cu Ucraina. După cum se știe, recent, între Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc un dialog telefonic amical, constructiv și productiv. S-a ajuns la o înțelegere prealabilă privind organizarea unei întrevederi, iar în prezent se lucrează asupra elaborării agendei în acest sens.

În ce privește ceremonia de inaugurare a Președintelui Ucrainei, din cîte cunosc, conform Decretului ex-președintelui Poroșenko, responsabil de organizarea acestei festivități, inclusiv de invitații, a fost desemnată conducerea precedentă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, în comun cu fosta administrație prezidențială a lui Poroșenko”.

Amintim că la ceremonia în cauză a fost invitat prim-ministrul Pavel Filip. Acesta a spus că va merge, după care serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că în locul său va merge ministrul Tudor Ulianovschi, pentru că prim-ministru ar avea anumite probleme de sănătate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile