Logo Realitatea.md

Dodon „salvează”. Focul Haric va fi totuși adus anul acesta în Moldova, deși cetățenii nu vor putea merge la biserică în noaptea de Paști

09 Aprilie 2020, 15:14 // Actualitate

După ce Mitropolia Moldovei a anunțat că anul acesta Focul Haric nu va fi adus la noi în țară, astăzi, șeful statului, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Mitropolitul Chișinăului și a întregii Moldove Vladimir pe care l-a informat că „mai mulți creștini și-au unit eforturile și sunt disponibili să aducă Focul Ceresc la Chișinău.

Foto simbol

„L-am informat pe ÎPS Mitropolitul Vladimir că în urma apelului pe care l-am făcut, mai mulți creștini cu posibilități și-au unit eforturile pentru a aduce și în acest an în țara noastră Focul Haric. Am mulțumit conducerii Mitropoliei pentru înțelegerea și grija pe care o manifestă pentru cetățenii noștri și le mulțumesc tuturor celor care își oferă sprijinul pentru ca serviciile religioase și Focul Haric să poată ajunge în casele tuturor moldovenilor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, inițial, Mitropolia Moldovei a declarat că, din cauza stării de urgenţă instituită împotriva răspândirii coronavirusului, nicio delegaţie de la Chişinău nu va merge în ajun de Paşte la Ierusalim, pentru a lua lumină sfântă.

Deși Focul Haric va fi adus, acesta nu va putea ajunge în casele creștinilor, întrucât slujbele religioase din noaptea Paștelui se vor desfășura fără enoriași - vor fi transmise doar în direct de televiziunea și radioul public de stat, cu posibilitatea de a face acest lucru și mass media particulară. 

Focul Haric, considerat un miracol al ortodoxiei, a fost adus în ţara noastră timp de 17 ani, consecutiv. De regulă, o delegaţie compusă din reprezentanţi ai Mitropoliei, inclusiv ÎPS Vladimir, dar şi mai mulţi oficiali de stat şi credincioşi merg la Ierusalim pentru a aduce lumina sfântă în sâmbăta Paştelui pentru a o împărţi miilor de creştini.

Potrivit religiei, după ce Mântuitorul Hristos a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi de atunci, Focul Divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare.

Citeste tot despre: crestini, Dodon, Focul Haric, va fi adus
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile