Logo Realitatea.md

Dodon nu are dreptul să înainteze un candidat la funcția de premier, fără să fie ales președintele Parlamentului. CCM s-a expus

15 Mai 2019, 09:43 // Politica

Lipsa organului care reprezintă Parlamentul, pe de o parte, precum și lipsa organelor care fac posibilă convocarea sesiunilor sale, pe de altă parte, îl împiedică pe președintele Republicii Moldova să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Aceasta a constat Curtea Constituțională (CCM) și a pronunțat azi, 15 mai, o hotărâre. Astfel, Igor Dodon nu are dreptul să înainteze vreun candidat la funcția de premier până nu va fi Parlamentul funcțional.

În același timp, în cazul imposibilității formării Guvernului, președintele Republicii Moldova poate să dizolve Parlamentul, după consultarea fracțiunilor parlamentare, pentru că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. 

Curtea a mai menționat că preşedintele trebuie să desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru o persoană care dispune de sprijinul majorității parlamentare și nu o persoană pe care o preferă, dar care nu se bucură de acest sprijin.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Actualmente, funcția de premier este exercitată de democratul Pavel Filip.

La același subiect:

Până când are dreptul să activeze Guvernul Filip

Președinția a sesizat Curtea Constituțională. Dodon vrea să înainteze un premier fără un Parlament funcțional

Igor Dodon, despre candidatul la funcția de premier

Citeste tot despre: CCM, hotărâre, Igor Dodon
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile