Logo Realitatea.md

Dodon o îndeamnă pe Maia Sandu să-și asume guvernarea. Spune că PSRM este gata să voteze pentru un Guvern propus de aceasta

27 Noiembrie 2020, 10:12 // Politica

Președintele în exercițiu Igor Dodon o îndeamnă pe Maia Sandu ca după preluarea mandatului să își asume responsabilitatea pentru situația din țară, fie prin a colabora cu actuala guvernare, care nu este clar cine face parte din ea, fie să creeze premize pentru demiterea Guvernului și Parlamentului și să se organizeze alegeri parlamentare anticipate.

Foto Simbol

Totuși, Dodon refuză ideea ca actualul Guvern să demisioneze din propria inițiativă, susținând că acest lucru ar însemna „aruncarea țării în haos”. Declarația a fost făcută astăzi de către Igor Dodon în cadrul platformei online „Președintele Igor Dodon răspunde”.

Nu voi crea niciun fel de blocaje în activitatea noului președinte ales. Eu sunt gata, dacă va fi necesar, să acord suport. De aceea, doamna Maia Sandu, dacă aveți nevoie de ajutor, de ceva – poftim. Niciun fel de blocaje nu vor fi – intrați în funcție, asigurați-vă mandatul, nu uitați de angajamentele față de oameni. Dar eu voi fi foarte critic atunci când se va merge împotriva unor valori”, a spus Dodon.

Președintele în exercițiu susține că, în condițiile actuale, Guvernul Chicu „este dator moral și profesional să își continue activitatea”, chiar dacă nu este susținut de o majoritate parlamentară stabilă. „Cred că toți înțeleg că conlucrarea dintre președinte, premier și speaker, după inaugurarea noului președinte, nu va fi la fel de eficientă precum anterior. De aceea, președintele nou ales, după depunerea jurământului, trebuie să își asume responsabilitatea pentru situația din țară, să se întâlneasă cu domnul Chicu și doamna Greceanîi și să discute ce urmează mai departe”, a declarat Dodon.

Igor Dodon mai afirmă că, PSRM este gata să susțină un nou Guvern propus de Maia Sandu. 

„Eu personal, PSRM, Guvernul nostru, nu se ține cu orice preț de guvernare. Doriți să preluați – arătați oamenilor cum puteți să schimbați lucrurile. Ca să fie și mai clar, PSRM este gata să susțină un Guvern propus de doamna Maia Sandu, în cazul în care dânsa este gata într-adevăr să își asume responsabilitatea pentru soarta țării și a cetățenilor și crede că poate gestiona criza mai bine decât actualul guvern. Ca urmare, nu trebuie pierdut timpul până la instalarea de jure în funcția de președinte, fiindcă doamna Maia Sandu și PAS își pot asuma chiar acum responsabilitatea pentru conducerea țării, așa cum au anunțat că doresc.

O îndemnăm pe doamna Maia Sandu să înceapă cât mai curând procesul de negociere cu fracțiunile parlamentare, să formeze o majoritate în formula care îi convine dumneaei, să creeze un nou Guvern sau să provoace alegerile parlamentare anticipate și să-și realizeze programul electoral. Inițiativa e la dumneaei, chiar din acest moment”, a spus Dodon.

Precizăm că, mandatul de președinte al lui Igor Dodon expiră la 23 decembrie curent, urmând a fi preluat de către Maia Sandu, care a fost aleasă în cadrul scrutinului prezidențial a turului doi din 15 noiembrie.

Citeste tot despre: Guvern, Igor Dodon, Maia Sandu
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile