Logo Realitatea.md

Dodon riscă să fie suspendat din nou: Deputații au sesizat CCM în cazul refuzului de a semna decretul privind noii miniştri

21 Septembrie 2018, 14:15 // Actualitate

Președintele Igor Dodon ar putea fi suspendat din nou în contextul refuzului său de a numi doi noi miniștri din Guvernul Filip. Asta după deputații au depus o cerere în acest sens la Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM). Sesizarea a fost depusă de către deputaţii democrați Sergiu Sîrbu şi Eugeniu Nichiforciuc. 

Dacă Înalta Curtea va constata circumstanțele pentru instituirea interimatului, cei doi miniștri desemnați, Silvia Radu și Nicolae Ciubuc, vor fi numiți în funcție prin decretul președintelui Parlamentului sau a prim-ministrului.

Amintim că Igor Dodon a refuzat să-i numească în funcție pe Silvia Radu și Nicoale Ciubuc care au fost înaintați de Guvernul Filip pentru funcția de miniștri ai Sănătății și Agriculturii.

Potrivit Constituției R. Moldova, președintele poate refuza o singură dată motivat candidaturile propuse de premier. Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM.

Prima dată s-a întâmplat în luna octombrie 2017, atunci când Igor Dodon a refuzat deliberat să-și execute atribuțiile constituționale de numire în funcție a candidatului propus la șefia Ministerului Apărării, și anume – Eugen Sturza. Mai multe  aici. A doua oară, șeful statului a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a șapte miniștri propuși de Guvernul Filip. Totul s-a întâmplat la începutul acestui an. Tot în ianuarie 2018, Dodon a fost suspendat din nou din motiv că nu și-a respectat obligațiunile de serviciu, refuzând în mod repetat să promulge modificările legislative privind anti-propaganda rusă pe teritoriul Republicii Moldova. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

VEZI ȘI:

Igor Dodon a refuzat numirea în funcție a noilor miniștri. Reacția lui Pavel Filip

Șeful statului a semnat decretele de demisie a miniștrilor Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari (DOC)

Dodon nu se va grăbi să semneze decretele de numire a noilor miniștri: „Nu cred că mâine, la ședința Guvenului, să fie anunțați”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile