Logo Realitatea.md

Dodon s-a întâlnit cu Secretarul General al NATO. A vorbit despre neutralitate, dar nu a zis nimic despre armata rusă din Transnistria (FOTO/VIDEO)

05 Septembrie 2019, 12:00 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon,a avut o întrevedere astăzi, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, unde și-a reitert poziția că „statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămîn o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova”.

Foto: Igor Dodon/Facebook

„Am reiterat că statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămîn o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc.

Totodată, statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO. Reieșind din acest considerent, intenționăm să obținem recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate pernanentă a țării noastre”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Secretarul General al NATO, a declarat că NATO dorește să vadă prosperitate și stabilitate în Republica Moldova, iar este important să fie continuate reformele, în special cele ce țin de lupta cu corupția și din domeniul justiției

„Republica Moldova este aproape de NATO. Lucrăm împreună de 25 de ani pentru beneficiul bilateral. Permiteți-mi să vă mulțumesc pentru faptul că Republica Moldova, grație militarilor săi care merg în misiuni, participă la menținerea păcii. NATO susține și respectă în totalitate neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova – așa cum prevede Constituția. Știm că Republica Moldova a decis să nu adere la NATO și respectăm această decizie. Dar neutralitatea nu înseamnă izolare. NATO colaborează pe deplin cu țările care și-au exprimat neutralitatea”, a declarat Stolttenberg, referindu-se și la domeniile în care NATO susține țara noastră, printre care domeniul educației și expertiză în privința atacurilor cibernetice.

De menționat că, deși Igor Dodon, a vorbit despre respectarea neutralității Republicii Moldova, acesta nu a pomenit nimic despre faptul că, de 28 de ani, pe teritoriul țării noastre staționează o armată străină, cea a Federației Ruse. 

Amintim că, Igor Dodon, efectuează o vizită de lucru, de două zile, la Bruxelles, unde are planificate mai multe întrevederi cu oficiali europeneni de rang înalt.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4600 -0.3074%
USD USD 17.6228 -0.0952%
RUB RUB 0.2762 0.3999%
RON RON 4.1020 -0.3547%
UAH UAH 0.7218 0.5573%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile