Logo Realitatea.md

Dodon s-a întâlnit cu Secretarul General al NATO. A vorbit despre neutralitate, dar nu a zis nimic despre armata rusă din Transnistria (FOTO/VIDEO)

05 Septembrie 2019, 12:00 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon,a avut o întrevedere astăzi, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, unde și-a reitert poziția că „statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămîn o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova”.

Foto: Igor Dodon/Facebook

„Am reiterat că statutul constituțional de neutralitate permanentă și politica externă echilibrată rămîn o prioritate de bază pentru conducerea Republicii Moldova, dat fiind că aceasta presupune construirea unor relații de bună vecinătate cu toți partenerii internaționali în baza respectului reciproc.

Totodată, statutul neutru al Republicii Moldova înseamnă neparticiparea în blocuri militare, inclusiv NATO. Reieșind din acest considerent, intenționăm să obținem recunoașterea la nivel internațional a statutului constituțional de neutralitate pernanentă a țării noastre”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Secretarul General al NATO, a declarat că NATO dorește să vadă prosperitate și stabilitate în Republica Moldova, iar este important să fie continuate reformele, în special cele ce țin de lupta cu corupția și din domeniul justiției

„Republica Moldova este aproape de NATO. Lucrăm împreună de 25 de ani pentru beneficiul bilateral. Permiteți-mi să vă mulțumesc pentru faptul că Republica Moldova, grație militarilor săi care merg în misiuni, participă la menținerea păcii. NATO susține și respectă în totalitate neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova – așa cum prevede Constituția. Știm că Republica Moldova a decis să nu adere la NATO și respectăm această decizie. Dar neutralitatea nu înseamnă izolare. NATO colaborează pe deplin cu țările care și-au exprimat neutralitatea”, a declarat Stolttenberg, referindu-se și la domeniile în care NATO susține țara noastră, printre care domeniul educației și expertiză în privința atacurilor cibernetice.

De menționat că, deși Igor Dodon, a vorbit despre respectarea neutralității Republicii Moldova, acesta nu a pomenit nimic despre faptul că, de 28 de ani, pe teritoriul țării noastre staționează o armată străină, cea a Federației Ruse. 

Amintim că, Igor Dodon, efectuează o vizită de lucru, de două zile, la Bruxelles, unde are planificate mai multe întrevederi cu oficiali europeneni de rang înalt.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață