Logo Realitatea.md

Dodon s-a întâlnit cu Vadim Ceban. Au vorbit despre contractul ce urmează a fi semnat cu Gazprom, dar nu și despre preț

11 Noiembrie 2019, 14:59 // Economie

Societatea pe Acțiuni ,,Moldovagaz” și SAP „Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la contractul de furnizare și contractul de transport de gaze naturale în vigoare, iar contractual actual ar urma să fie prelungit pe un termen de 3 ani. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful statului, Igor Dodon, după întrevederea cu președintele Consiliului de Administrație al companiei S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Foto: Igor Dodon/Facebook

Deși, anterior, mai exact în ajunul alegerilor electorale (parlamentare și locale generale) din acest an, Igor Dodon promitea că Federația Rusă va oferi un preț mai mic la procurarea gazului de către autoritățile moldovenești, după ce s-ar fi înțeles cu omologii din Rusia, astăzi șeful statului, nu a pomenit nimic cu ce preț va fi achiziționat gazul rusesc în următorii 3 ani.

„Am fost informat că S.A. ,,Moldovagaz” și SAP „Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare. În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de 3 ani”, a scris Dodon pe Facebook.

Pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, S.A. ,,Moldovagaz” are nevoie ca 3 documente importante să fie coordonate, aprobate și semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale, Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean și Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul mixt ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța mixtă la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

„În perioada septembrie - octombrie 2019, S.A. ,,Moldovagaz” a coordonat cu SAP ,,Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022. Contractul prevede condițiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin 3 modalități de alternativă: la hotar cu Federația Rusă și Ucraina (Stația de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România și Ucraina (SMG Isaccea și SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu țările UE”, mai scrie Igor Dodon.

Mîine, reprezentanții SA ,,Moldovagaz” împreună cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova se vor deplasa la SMG Isaccea, SMG Orlovka și la Negru Vodă, pentru a se întâlni cu partenerii săi din România și Ucraina.

Vadim Ceban a menționat că S.A. ,,Moldovagaz” este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova. Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

În cadrul discuției am reiterat că prioritatea noastră de bază este să evităm problemele legate de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. În cazul sistării tranzitului gazelor prin teritoriul Ucrainei, începînd cu 1 ianuarie 2020 vom examina și alte variante de transportare. Vadim Ceban a dat asigurări că Republica Moldova nu va avea dificultăți în acest sens. Totodată, mi-am exprimat disponibilitatea de a mă implica la nivel politic și de a purta discuții cu conducerea Federației Ruse, României și a Ucrainei în cazul apariției unor eventuale probleme”, conchide șeful statului.

Citeste tot despre: contracte, Gazprom, Igor Dodon, Moldovagaz
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile