Logo Realitatea.md

Dodon s-a văzut cu Kozak: S-a acumulat un număr mare de chestiuni ce necesită implicarea reprezentanților Guvernului RM

02 Septembrie 2019, 15:14 // Actualitate

Șeful statului Igor Dodon a avut o întrevedere cu vicepremierul rus, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitrii Kozak, în cadrul căreia a discutat despre pregătirile pentru organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, preconizată pentru 19 septembrie curent, precum și chestiuni care ar putea fi incluse în agenda ședinței.

„În agenda noastră bilaterală s-a acumulat un număr mare de chestiuni ce necesită implicarea neîntârziată a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Este vorba, inclusiv, despre eliberarea autorizațiilor de transport, livrările de conserve și produse vinicole moldovenești pe piața rusă. Totodată, am menționat faptul că, datorită înțelegerilor obținute cu partea rusă, în primele șase luni ale acestui an, a crescut semnificativ volumul de fructe și legume moldovenești, care au fost exportate (pe piața rusă), inclusiv: mere – cu 35%, conserve – 31%, producție vinicolă – 42%

În context, mi-am exprimat speranța că, în urma recentei vizite în Moldova a experților Serviciului Federal pentru Supraveghere Veterinară și Fitosanitară („Rosselihoznadzor”) și ai Serviciului Federal pentru Supraveghere în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației („Rospotrebnadzor”), va fi extinsă lista mărfurilor moldovenești – atât a legumelor și fructelor, cât și a producției vinicole – pentru export pe piața rusă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, președintele țării a menționat că, în mod separat, cei doi oficiali au discutat chestiuni ce țin de asigurarea livrărilor neîntrerupte de gaze rusești în Republica Moldova, precum și posibilitatea de a oferi reduceri de preț pentru gazele naturale livrate țării noastre.

„L-am informat pe domnul Kozak despre modul în care decurge organizarea celei de-a doua ediții a Forumului economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada 20-21 septembrie. În încheierea întrevederii, am remarcat cu satisfacție dinamica pozitivă a relațiilor bilaterale moldo-ruse, ceea ce ne insuflă încrederea în consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre pe termen lung”, a mai scris Igor Dodon.

Amintim că, astăzi șeful statul întreprinde o vizită de lucru la Moscova, unde are programate întrevederi cu vicepremierul rus, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitrii Kozak, precum și alți oficiali ruși.

Citeste tot despre: Dodon, Guvern, întrevedere, Kozak, moscova, RM
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile