Logo Realitatea.md

Dodon s-a văzut la Moscova cu Kozak. I-a cerut câteva zeci de mii de tone de motorină să ofere gratuit Moldovei. Au discutat și despre credit

05 August 2020, 14:37 // Politica

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere la Moscova cu șeful -adjunct al Administrației prezidențiale, Reprezentant Special al președintelui Federației Ruse, pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu țara noastră, Dmitri Kozak, unde a discutat „un spectru larg de subiecte”.

Foto: Igor Dodon/Facebook

Am discutat un spectru larg de chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre. În special, am convenit asupra organizării în luna octombrie curent, la Chișinău, a unei noi ședințe a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, în cadrul căreia urmează să fie semnate un șir de acorduri bilaterale importante. În mod special, am abordat subiectul privind reluarea negocierilor pentru acordarea creditului rus în mărime de 200 milioane de euro pentru susținerea agenților economici și a populației Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Am convenit ca în zilele următoare, să se desfășoare prima rundă de negocieri dintre reprezentanții Guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dodon spune că a discutat cu Kozak și despre faptul că s-ar fi înregistrat o dinamică bună a exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața rusă, după ce Guvernul Federației Ruse a prelungit termenul importului fără taxe vamale pentru un șir de mărfuri agroindustriale importante, „ceea ce oferă producătorilor noștri posibilitatea de a face economii substanțiale”.

„În acest context, am discutat cu partea rusă problema legată de acordarea autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia. Organele de resort au primit indicația de a soluționa această problemă în cel mai scurt timp posibil, în condiții reciproc avantajoase”, a mai scris Igor Dodon.

De asemenea, președintele Moldovei declară că a convenit cu Dmitri Kozak ca în timpul apropiat, să fie examinată posibilitatea de a acorda țării noastre din partea rusă a ajutorului umanitar gratuit, sub formă de motorină (câteva zeci de mii de tone), pentru susținerea producătorilor agricoli din Republica Moldova, care au fost cel mai mult afectați de seceta îndelungată.

Amintim că, ieri, Igor Dodon, a anunțat că întreprinde o vizită de lucru la Moscova, fără a spune cu cine va avea întrevederi sau ce subiecte urmează să fie discutate cu demnitarii ruși.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile