Logo Realitatea.md

Dodon și-a văzut visul împlinit. Clădirea Președinției a fost dată în exploatare după reparație, în prezența președintelui turc (FOTO/VIDEO)

17 Octombrie 2018, 17:40 // Actualitate

Clădirea renovată a Președinției Republicii Moldova a fost dată oficial în exploatare, după lucrările de reparație începute în această primăvară. Evenimentul de redeschidere a instituției prezidențiale a avut loc în prezența Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyıp Erdoğan, și a Primei Doamne a Turciei, Emine Erdoğan, precum și a șefului statului Republicii Moldova, Igor Dodon, și a Primei Doamne, Galina Dodon.

Foto: Igor Dodon/Facebook

După ceremonie, Igor Dodon, a avut o întrevedere tête-à-tête cu liderul turc, urmată de o ședință în format lărgit. În cadrul acestor întrevederi, cei doi oficiali, au discutat mai multe chestiuni cu privire la relațiile bilaterale, politica internă și externă a Republicii Moldova și securitatea regională. În scopul consolidării relațiilor de colaborare moldo-turce a fost semnată Declarația comună de cooperare strategică între Moldova și Turcia. De asemenea, s-a luat decizia de a crea Consiliul de cooperare strategică între cele două state.

Potrivit datelor oficiale, volumul comerțului între Republica Moldova și Turcia, în ianuarie – august curent a constituit 271 milioane de dolari, cu 7% mai mult decât în perioada respectivă a anului precedent. Astfel, în cadrul întrevederii de astăzi, părțile, și-au propus drept scop creșterea schimbului comercial cu până la 500 milioane de dolari, iar pentru următorii ani - un miliard.

„I-am mulțumit președintelui Turciei pentru ajutorul acordat Republicii Moldova și în special, Autonomiei Găgăuze, în domeniul social, cultural, umanitar, etc. Poporul care locuiește în Găgăuzia joacă un rol deosebit în relațiile moldo-turce și în același timp este unul din pilonii statalității noastre. Menționez că pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice, Turcia a acordat ajutor Republicii Moldova în volum de 80 de milioane de dolari, iar în anul curent suma a constituit 20 de milioane, inclusiv în Găgăuzia”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Cu acest prilej, președintele turc a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a statului – Ordinul Republicii, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de Republica Moldova.

Amintim că, renovarea edificiului Președinției a fost efectuată, la solicitarea lui Igor Dodon, de către Guvernul Turciei prin intermediul Agenției TIKA, care a suportat cheltuielile, inclusiv și cele pentru mobilier. Clădirea prezidențială a fost devastată în urma protestelor din 7 aprilie 2009. 

VEZI ȘI:

Dodon și Erdogan au inaugurat oficial clădirea Președinției. ”Este un simbol al prieteniei” (VIDEO)

Noi cu o copie, iar turcii cu originalul. Erdogan a refuzat să-i ofere lui Dodon sabia lui Ștefan cel Mare, însă a promis o replică a acesteia (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9181 -1.0640%
USD USD 17.8918 0.0022%
RUB RUB 0.2761 -1.7088%
RON RON 4.1867 -0.9698%
UAH UAH 0.6726 0.4180%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile