Logo Realitatea.md

Dodon și Greceanîi au avut întrevederi cu reprezentanții FMI. Au discutat despre viitorele evoluții economice ale țării (FOTO)

08 Octombrie 2019, 14:29 // Economie

Șeful statului, Igor Dodon, Misiunea FMI, aflată în Republica Moldova pentru a evalua procesul de planificare bugetară pentru anul 2020 și a discuta perspectivele colaborării după finalizarea programului actual. Cu această ocazie, Dodon a informat membrii echipei FMI despre intenția de a lansa în următoarea perioada un pachet de măsuri cu caracter economic, menite să contribuie la creșterea economică a țării.

Foto: adevarul.ro

În special, este vorba de modificările legislației fiscale în privința sectorului HORECA, care în opinia lui Dodon pot afecta perspectivele de dezvoltare a unei ramuri strategice pentru Republica Moldova – turismul. „Suntem de opinia că măsurile adoptate în acest sens trebuie revăzute fără a afecta relațiile cu FMI, guvernul și echipa urmând să discute acest subiect în continuare. Totodată, în scurt timp va fi lansat un set de inițiative menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector important”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Totodată, Dodon a vorbit cu reprezentanții FMI și despre despre proiectele sociale înaintate recent de instituția prezidențială. În special, despre indexarea de două ori pe an a pensiilor, despre asigurarea unei perioade garantate de primire a pensiei și despre extinderea numărului beneficiarilor de ajutor în perioada rece a anului.

„Aceste proiecte sunt promovate actualmente în Parlament fiind unanim susținute de deputați în marea majoritate a Comisiilor parlamentare, iar intenția de a asigura un nivel mai sporit de protecție socială celor mai vulnerabile categorii de populație a fost susținută de reprezentanții FMI. Am reiterat poziția noastră fermă de a nu admite majorări de impozite și tarife, or aceste acțiuni descurajează creșterea economică, contribuie la exodul populației din țară și nu aduc efectele pozitive scontate”, se mai aratăî n comunicatul plasat pe pagina de Facebook a lui Dodon.

Foto: Igor Dodon/Facebook

De asemenea, întâlniri cu reprezentanții FMI a avut și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, menționând că următorul buget trebuie să fie orientat pentru dezvoltarea economiei țării, iar împrumuturile externe canalizate exclusiv pentru infrastructură și proiecte investiționale.

Potrivit președintelui Parlamentului, resursele interne, extinderea bazei bugetare, dezvoltarea economiei, investițiile sunt surse pentru acoperirea consumului. În timp ce creditele trebuie contractate, din toate sursele disponibile, pentru proiecte investiționale, în special de infrastructură.

Amintim că, echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional condusă de Ruben Atoyan se află într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 2 – 8 octombrie. Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale, inclusiv în contextul Bugetului de Stat pentru anul 2020.

Foto: parlament.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile