Logo Realitatea.md

Dodon și Greceanîi s-au întâlnit cu ministrul de Externe al Ungariei. Au vorbit despre economie, investiții și vizita lui Orban la Chișinău

04 Februarie 2020, 14:52 // Politica

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și șeful statului Igor Dodon, au avut astăzi întrevederi cu Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, aflat în vizită la Chișinău, în fruntea unei delegații de oficiali maghiari.

Interlocutorii au făcut un amplu schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și Ungaria și perspectiva dezvoltării acestora, fiind unanimi în părerea că între țările și popoarele noastre există numeroase afinități și raporturi foarte bune de colaborare și prietenie.

Zinaida Greceanîi a apreciat înalt sprijinul important al Ungariei pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova, oferit atât la nivel bilateral cât și în cadrul UE. Péter Szijjártó, la rândul său, a subliniat că Ungaria pledează pentru o cooperare cât mai strânsă cu Moldova și va sprijini necondiționat parcursul european al țării noastre. În context a fost salutată inițiativa privind încheierea unui acord de parteneriat strategic dintre țările noastre și de delegare a doi diplomați maghiari pentru consilierea membrilor Guvernului în chestiuni de integrare europeană. Diplomatul a asigurat că Ungaria pledează pentru extinderea Uniunii Europene care are nevoi de noi membri și de noi succese.

În contextul relațiilor comercial-economice s-a discutat despre oportunitățile de finanțare pentru companii din ambele state, oferite prin intermediul Eximbank Ungaria și care pot fi utilizate pentru tranzacții de import-export, pentru crearea de societăți mixte și pentru participarea comună la tendere organizate pe piețele țărilor terțe. Oficialii și-au exprimat încrederea că întrunirea Comisiei mixte de cooperare comercial-economică preconizată pentru primăvara acestui an se va solda cu proiecte concrete de anvergură.

La întrevedere a fost abordată și problema râului Nistru în perspectiva construcției unei cascade de hidrocentrale. Greceanîi a solicitat suportul Ungariei pe arena internațională în vederea promovării mesajului de păstrare a biodiversității Nistrului și a securității alimentării cu apă potabilă sigură a populației. Speakerul a primit asigurări de solidaritate din partea Ungariei în această problemă.

La rândul său, Igor Dodon, a exprimat gratitudine pentru menţinerea Moldovei în lista statelor prioritare pentru asistenţă a Ungariei, țară care a realizat în Republica Moldova peste 40 de proiecte în scopul promovării şi aprofundării cooperării economice şi politice. Totodată, șeful statului a pledat pentru dinamizarea schimburilor comerciale.

După valoarea volumului schimburilor comerciale, Ungaria se situează pe locul 13 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 1,42% în comerțul total al țării noastre.

Pe finalul întrevederii s-a discutat despre întreprinderea unei vizite la Chișinău a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, în luna martie curent, unde ar urma să se semeneze un Acord de colaborare strategică dintre cele două state.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile